fbpx

Na Švedskem ustanovili Arabsko stranko! Za članstvo obvezno dokazilo o arabskem poreklu, a pravijo da “ne želijo arabizirati Švedske”

Slika je simbolična (foto: EPA)

Nova arabska stranka, ki je bila na Švedskem ustanovljena z namenom zagovarjanja pravic arabske populacije, se je zavezala, da bo pripomogla pri vključevanju arabske populacije v družbo. Zavzemala se bo za zaščito njihovih pravic, pri čemer pa zanika kakršne koli navedbe, da je njen cilj pravzaprav arabizacija Švedske.

Če si pogledamo opis stranke na njeni uradni strani lahko preberemo, da stranka sprejema socialistično orientacijo z določenimi kapitalističnimi elementi. Ob tem poudarjajo, da so sekularna stranka in da nikomur izmed predstavnikov stranke naj ne bi bila dovoljena uporaba verskih simbolov in nošenje verskih oblačil.

Med njenimi trenutnimi cilji je naveden boj proti “izključenosti, tesnobi glede prihodnosti, delitvi in pomanjkanju občutka za skupnost” ter zavzemanje za zmanjševanje stopnje kriminala in nezaposlenosti v tej skupini ljudi. V mesecu septembru je mogoče pričakovati, da bo stranka izdala podroben manifest, so pa že sedaj znane zahteve za pridobitev članstva v stranki.

Kdor želi postati član mora imeti arabsko sorodstveno ozadje, narejeno švedsko fakulteto in čisto kriminalno datoteko. Kljub znanim uradnim zahtevam pa je nedvomno zanimiv podatek, da je med člani stranke 33-letnik iz Malma, ki je bil leta 2017 obsojen na račun nezakonitih groženj in nadlegovanja.

Natančnih demografskih podatkov ni 

Švedska sicer ne vodi natančnih demografskih podatkov, saj se želi izogniti kakršni koli sistemski diskriminaciji, poroča Russia Today. Natančna številka arabskega prebivalstva tako ni jasna. Znano pa je, da je bilo na začetku desetletja 155 tisoč arabsko govorečih ljudi, kar je predstavljalo približno 1,5 odstotka celotnega prebivalstva.

Migracije v državo so se v zadnjem desetletju dramatično povečale, samo leta 2015 je prišlo 163 tisoč migrantov, večinoma z Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Leta 2021 naj bi bil izveden popis, ki bi lahko osvetlil pomen in potencialni vpliv  nove arabske stranke v javni politiki v prihajajočih letih.

Nina Žoher