fbpx

Na tisoče ljudi se je zbralo v spomin na umor ruskega disidenta Nemcova, množica je vzklikala: “Putin je lopov”

Foto: Twitter

V središču Moskve se je danes zbralo več tisoč ljudi, ki so se poklonili spominu na ubitega opozicijskega politika Borisa Nemcova, na spletni strani poroča časnik Moscow Times. Od umora bodo kmalu minila štiri leta, Nemcovi podporniki pa vztrajajo, da roka pravice ni dosegla odgovornih. Odgovornost pripisujejo predsedniku Vladimirju Putinu.

Udeleženci shoda so nosili portrete ubitega opozicijskega voditelja, na čelu kolone pa so razvili transparent z napisom: “Rusijo smo prepustili tatovom, zdaj je čas, da jo spet vzamemo zase.”

Po navedbah nevladne organizacije White Counter se je na shodu zbralo skoraj 11 tisoč ljudi, poroča Reuters. Podobni shodi se sicer odvijajo tudi v Sankt Peterburgu in več drugih ruskih mestih, ponekod pa so jih lokalne oblasti prepovedale.

Nemcov, oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je bil umorjen na mostu v bližini Kremlja 27. februarja 2015. Sodišče je pet Čečenov obsodilo za njegov umor, a privrženci Nemcova trdijo, da niso odkrili tistih, ki so ga naročili.

Njegov umor je sprožil ogorčenje javnosti in izpostavil nevarnost, ki se ji izpostavljajo vsi tisti, ki si drznejo nasprotovati Kremlju, še poroča STA.

C. Š.