fbpx

Na tretjih predčasnih volitvah v manj kot letu dni ponovno zmagoslaven Netanjahu

Izraleski premier in voditelj Likuda Benjamin Netanyahu (foto: EPA)

Benjamin Netanjahu, premier z najdaljšim stažem v zgodovini Izraela, je že na tretjih predčasnih volitvah v manj kot letu dni razglasil zmago. Tudi sicer mu rezultati vzporednih volitev napovedujejo, da ima veliko možnosti, da bo prav on sestavljal naslednjo vlado. Bo to konec politične krize v Izraelu?

Izraelci so se že tretjič v manj kot letu dni podali na volišča, da bi naredili konec politični krizi, v kateri se je znašel Izrael, ko lanske aprilske in septembrske volitve niso dale jasnega zmagovalca.

Čeprav uradni rezultati še niso znani, pa naj bi Likud po vzporednih volitvah, ki so jih izvedle tri televizijske postaje, osvojil med 36 in 37 poslanskimi sedeži v 120-članskem knesetu. Če se k temu prištejejo še sedeži, ki so jih osvojili zavezniki Likuda, ultraortodoksne stranke, ima Netanjahu skupaj 59 poslancev, kar je še vedno 2 premalo za večino.

Stranka Modrih in belih, ki jo vodi Beni Ganc, naj bi po istih rezultatih vzporednih volitev osvojila med 32 in 34 sedeži, skupaj z glasovi drugih levosredinskih strank in Skupne liste arabskih strank, pa bi Ganc imel od 54 do 55 glasov, se pravi še manj od Netanjahuja.

Bo tokrat možno sestaviti koalicijo?
“Povedal sem vam, da gre za zmago proti vsem pričakovanjem, saj so bile proti nam mogočne sile, nasprotniki so že sestavili našo osmrtnico in napovedali konec Netanjahujeve ere,” je ob razglasitvi zmage povedal Netanjahu.

Netanjahu je pred množico podpornikov, zbrano pred sedežem Likuda, tudi omenil, da je že govoril z voditelji desno-sredinskih strank z namenom oblikovanja močne nacionalne vlade. Glavno vlogo pri sestavljanju nove vlade bo tudi tokrat imel vodja stranke Izrael Beitenu, Avigdor Lieberman, ki je osvojil med šest in sedem sedeži. Lieberman je po pisanju AFP lani zavrnil sodelovanje v Netanjahujevi vladi zaradi ultraortodoksnih strank, Gancu pa je dal košarico zaradi podpore arabskih strank. Sicer je bila volilna udeležba dokaj visoka, saj se je na volišča odpravilo kar 71 odstotkov upravičencev.

Ivan Šokić