Na zahodu vre: Švicarje pozivajo, naj premislijo o svoji nevtralnosti

Foto: zajetje zaslona

Tradicija švicarske nevtralnosti sega v 16. stoletje in je bila kodificirana v Haaški konvenciji iz leta 1907. Doslej je bilo njeno sodelovanje v mednarodnih konfliktih omejeno na ponujanje luksuznih hotelov v gorah kot kraj za mirovna pogajanja. A ruska invazija na Ukrajino in nenehno vztrajanje Švice, naj se ne vpleta v vojno, ki grozi celotni Evropi, sta razjezila zahodne države, zato vse glasneje kritizirajo, kako je bilo v Bernu vsa ta leta enostavno, piše Foreign Policy.

Ko se je lani začela vojna v Ukrajini, se je Švica strinjala z uvedbo sankcij proti Rusiji, ki so vključevale zamrznitev premoženja ruskih oligarhov, zavrnitev zračnega prostora ruskim letalom in uvedbo prepovedi potovanja nekaterim ljudem blizu ruskega predsednika Vladimirja Putina. Pozdravili so ga kot prelomni trenutek v švicarski zunanji politiki, a zahodni diplomati pravijo, da bi bilo treba narediti veliko več.

Ameriški veleposlanik v Bernu Scott Miller je dejal, da bi lahko Švica zvišala zamrznitev premoženja ruskih oligarhov z osem na 109 milijard dolarjev. Švicarje je pozval, naj premislijo o svoji nevtralnosti. “Švice ni mogoče imenovati nevtralno in dovoliti kateri koli strani, da izkorišča ta položaj,” je dejal Miller. Kljub pritisku Zahoda Bern svojega nevtralnega statusa zaenkrat ne spreminja. Edina zakonska sprememba, o kateri so razmišljali, je bila sprememba obstoječe zakonodaje, ki bi tretjim državam omogočila ponovni izvoz švicarskega orožja in streliva. Nemčiji, Španiji in Danski, ki želijo v podporo obrambi Ukrajine poslati švicarsko izdelano orožje, je to doslej onemogočal švicarski zakon o vojnem materialu. Januarja je nemški veleposlanik v Švici dejal, da Bern drugim evropskim državam dejansko onemogoča pomoč Ukrajini in to ocenil za kapljo čez rob.

Scott Miller (Foto: epa)

Nemško obrambno ministrstvo je zahtevalo več kot 12 tisoč švicarskih nabojev in streliva za protiletalske obrambne tanke Gepard. Nemško podjetje je začelo samo proizvajati to strelivo, vendar nemški diplomati niso zadovoljni. V začetku tega meseca je švicarski parlament razpravljal o prvotnem predlogu, ki bi omogočil ponovni izvoz orožja v Ukrajino, če bi bili dobavitelji enako misleči, a je večina predlog zavrnila. To glasovanje je pokazalo, kako globoko je zakoreninjena švicarska nevtralnost, četudi gre na račun naroda, ki se bori za svojo neodvisnost.

Direktor švicarskega inštituta za mirovne raziskave in profesor politologije na univerzi v Baslu Laurent Goetschel pravi, da Švica ne bo dvomila o svoji nevtralnosti, in dodaja, da imajo različne politične stranke različne razloge za zaščito nevtralnega statusa države, mnoge od tistih pa levica in med zelenimi pacifisti. Kljub temu lahko za tiste na desnici podpora nevtralnosti prikrije njihovo podporo Putinu, piše Foreign Policy. Voditelji populistične Švicarske ljudske stranke (SVP), največje v švicarskem parlamentu, so bili ključni pri blokiranju dobave švicarskega orožja Ukrajini.

Putinovi somišljeniki
Rogerja Köppla, člana SVP in glavnega urednika političnega tednika Weltwoche, lokalni mediji opisujejo kot Putinovega simpatizerja in prijatelja Rusije. Meni, da ruskega predsednika očrnijo, ker se “zavzema za moškost”, pravi pa tudi, da je Putin “šok, ki je potreben za to, da Zahod pride k pameti”. Takšne pripombe kažejo, da bi lahko SVP videla Putina kot zaveznika, ko gre za propagiranje lastnih družbenih vrednot. Goetschel je tudi dejal, da se nekateri voditelji skrajne desnice poistovetijo s Putinom zaradi njegovega stališča tako do LGBT kot do woke kulture. Še več, verjamejo, da je Rusija protiutež Washingtonu. SVP je sprožila pobudo za ohranitev švicarske nevtralnosti, ki zahteva referendum o vključitvi stroge definicije nevtralnosti v švicarsko ustavo. Če bi bil sprejet, bi Švici prepovedali vstop v obrambno zavezništvo, kot je Nato, razen če bi bila država neposredno napadena. Švicarski predsednik Alain Berset je posvaril pred “vojno norostjo” in dejal, da se v vojni ne sme uporabljati švicarskega orožja. “Pacifizem je trenutno slaba novica, vendar vojskovanje ni del švicarske DNK,” je dejal.

“Lex Ukrajina”
V obravnavi je še štiri ali pet drugih zakonodajnih predlogov vključno s tako imenovanim Lex Ukraina, ki bi omogočil enkraten prenos materiala v Kijev. Vladni uradnik je za FP dejal, da bi moralo biti pravno izvedljivo ohraniti nevtralnost in še vedno dovoliti tretjim državam, da švicarskemu orožju dobavljajo orožje. Opazovalci so povedali, da Švica, ko gre za vojne v revnejših državah, zatiska oči pred ponovnim izvozom svojega orožja, zdaj, ko je vpletena Rusija, pa je razprava postala spolitizirana. Švicarsko orožje je končalo v Afganistanu, njihove jurišne puške Sig Sauer 551 pa uporabljajo savdske sile v Jemnu tudi proti civilistom. Glede na preiskovalno poročilo so švicarsko orožje našli v nekaterih najnaprednejših ruskih vojaških sistemih. Ob vsem tem se postavlja vprašanje, ali je doktrina nevtralnosti sploh še vzdržna. “Jedro nevtralnosti, zadržanosti v meddržavni vojni, je v državnem sistemu 21. stoletja izgubilo velik del pomena, saj so nedržavni akterji prevladovali in so države vse bolj soodvisne,” je dejal Benno Zogg iz Think-Tank, Centra za varnostne študije v Zürichu.

Sara Kovač