fbpx

Nacist Breivik, ki je zverinsko pobil 77 ljudi, živi zelo udobno in toži Norveško

Foto: epa

Norveški ekstremist in terorist Anders Behring Breivik, ki je leta 2011 ubil 77 ljudi, uspešno toži Norveško zaradi pogojev, pod katerimi je zaprt. Kazen prestaja v trisobni zaporniški celici, kjer lahko igra računalniške igrice in gleda televizijo. Vse to v tožbi proti državi opisuje kot nečloveške razmere v zaporu.

Norveška vlada je enkrat že izgubila tožbo z Andersom Behringom Breivikom. Pogoji v norveškem zaporu Skien so veliko boljši od tistih na Dobu, Kopru ali v ameriških zaporih. Zaporniki so v celicah, kjer imajo več prostora, lahko telovadijo, gledajo televizijo, imajo okno in ne gledajo v zaporniški zid. 37-letni Anders Behring Breivik je v trisobni celici izoliran od ostalih zapornikov. Obsojen je na 21 let zapora, kar je najvišja možna kazen na Norveškem.

Breivik je julija 2011 postrelil 69 ljudi, večinoma najstnikov, ki so bili zbrani na kampu laburistične mladine na otočku Utoya, še pred tem pa je v bombnem napadu pred vladnim poslopjem v Oslu ubil osem ljudi. Kot je dejal, je žrtve ubil, ker so zagovarjale večkulturno družbo. Leta 2012 so ga obsodili na 21 let zapora, ki ga bodo lahko podaljševali, dokler bo veljal za nevarnega.

Zaradi petletne osamitve v zaporu se je dodatno radikaliziral. To je ključna točka njegovega oporekanja državi, ki se je na lansko sodbo, po kateri je Breiviku kršila človekove pravice, pritožila, sedaj pa teče prizivni postopek. Norveško je okrožno sodišče v Oslu aprila lani obsodilo predvsem zaradi Breivikove osamitve v zaporu, kjer nima stikov z drugimi zaporniki, zaradi kršitve 3. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah. Norveška vztraja, da Breivik zadnjih pet let ni bil v osami, saj da je imel številne stike z varnostniki, z odvetniki in duhovniki, prav tako ima korespondenco z zunanjim svetom. Sodišče je že odločilo, da mora država plačati Breiviku stroške sodnega postopka. Pritožili so se, da bi ga izpustili iz izolacije od drugih zapornikov. Pravijo, da ima boljše pogoje kot ostali zaporniki. Breivikov odvetnik je povedal, da je njegov klient zaradi takih razmer v zaporu duševno prizadet. Norveško pravosodje ne bo zadnja možnost, kjer Breivik išče svojo pravico. Kot poroča Večernji list se bo obrnil tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice. Strokovnjaki sicer napovedujejo, da ima malo možnosti, da bi zmagal, vendar je enkrat že.

Sojenje Andersu Behringu Breiviku, ki je julija 2011 postrelil 69 ljudi, pred tem pa je v bombnem napadu pred vladnim poslopjem v Oslu ubil osem ljudi, bo predvidoma trajalo do 18. januarja. Sodba naj bi bila znana februarja.

Branka Jurhar