Nacist Breivik, ki je zverinsko pobil 77 ljudi, živi zelo udobno in toži Norveško

Foto: epa

Norveški ekstremist in terorist Anders Behring Breivik, ki je leta 2011 ubil 77 ljudi, uspešno toži Norveško zaradi pogojev, pod katerimi je zaprt. Kazen prestaja v trisobni zaporniški celici, kjer lahko igra računalniške igrice in gleda televizijo. Vse to v tožbi proti državi opisuje kot nečloveške razmere v zaporu.

Norveška vlada je enkrat že izgubila tožbo z Andersom Behringom Breivikom. Pogoji v norveškem zaporu Skien so veliko boljši od tistih na Dobu, Kopru ali v ameriških zaporih. Zaporniki so v celicah, kjer imajo več prostora, lahko telovadijo, gledajo televizijo, imajo okno in ne gledajo v zaporniški zid. 37-letni Anders Behring Breivik je v trisobni celici izoliran od ostalih zapornikov. Obsojen je na 21 let zapora, kar je najvišja možna kazen na Norveškem.

Breivik je julija 2011 postrelil 69 ljudi, večinoma najstnikov, ki so bili zbrani na kampu laburistične mladine na otočku Utoya, še pred tem pa je v bombnem napadu pred vladnim poslopjem v Oslu ubil osem ljudi. Kot je dejal, je žrtve ubil, ker so zagovarjale večkulturno družbo. Leta 2012 so ga obsodili na 21 let zapora, ki ga bodo lahko podaljševali, dokler bo veljal za nevarnega.

Zaradi petletne osamitve v zaporu se je dodatno radikaliziral. To je ključna točka njegovega oporekanja državi, ki se je na lansko sodbo, po kateri je Breiviku kršila človekove pravice, pritožila, sedaj pa teče prizivni postopek. Norveško je okrožno sodišče v Oslu aprila lani obsodilo predvsem zaradi Breivikove osamitve v zaporu, kjer nima stikov z drugimi zaporniki, zaradi kršitve 3. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah. Norveška vztraja, da Breivik zadnjih pet let ni bil v osami, saj da je imel številne stike z varnostniki, z odvetniki in duhovniki, prav tako ima korespondenco z zunanjim svetom. Sodišče je že odločilo, da mora država plačati Breiviku stroške sodnega postopka. Pritožili so se, da bi ga izpustili iz izolacije od drugih zapornikov. Pravijo, da ima boljše pogoje kot ostali zaporniki. Breivikov odvetnik je povedal, da je njegov klient zaradi takih razmer v zaporu duševno prizadet. Norveško pravosodje ne bo zadnja možnost, kjer Breivik išče svojo pravico. Kot poroča Večernji list se bo obrnil tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice. Strokovnjaki sicer napovedujejo, da ima malo možnosti, da bi zmagal, vendar je enkrat že.

Sojenje Andersu Behringu Breiviku, ki je julija 2011 postrelil 69 ljudi, pred tem pa je v bombnem napadu pred vladnim poslopjem v Oslu ubil osem ljudi, bo predvidoma trajalo do 18. januarja. Sodba naj bi bila znana februarja.

Branka Jurhar

 • pajot

  Prišel bo čas,ko bojo Norvežani ustanovili Breivikovo divizijo za boj proti Alahovim sinovom.

  • Mirkoca

   Mislim, da imaš morda celo prav.

  • rubec

   Kdo bo pa vlekel šnelfajerce čez tiste njihove strme fjorde.

  • Adolf Hitler

   ta ije ze davno ustanovliena moi genosse!

 • totex39

  Dejansko bi se morali vprašati pri Breiviku, kakšno zamero je že takrat gojil do ubitih muslimanov in njihovih prijateljev, ki jih je bilo v večini. Mi pa spoznavamo vse to šele sedaj.

  • pokvarjeniSvet

   ubijal je otroke liberalnih levih politikov…nevem od kod zdaj posplišuješ na muslimane…mogoče so tudi bili zmes muslimani, ampak predvsem otroki levih liberalnih marksističnih staršev.

   • totex39

    Kdo pa misliš, da je lahko muslimanom prijatelj, to je že samoumevno, da so to levičarji.

    • pokvarjeniSvet

     ja ampak sedaj imajo marksisti to kot priložnost za propagando v njihovo korist, sedaj bo že vsak samozavesten domoljub enačen z breivikom…tako da dodatno sranje za nas.

     tale psiho breivik je naredil škodo nam in nam uničil ugled.

     • totex39

      Se strinjam z tvojim razmišljanjem.

     • pokvarjeniSvet

      me ne bi čudilo če je bil tale breivik celo plačan in organiziran s strani marksistov, kateri so hoteli očrniti domoljube.

      Vse skupaj se mi sumljivo zdi.

      ker na vse možne načine se trudijo in dejansko ne moreš verjeti jim uspeva nas očrniti…v tej informacijski vojni so marksisti/izdajalci v veliki prednosti.

     • ql_tee

      To pa zna biti zarota^100…..vsaka stvar je sumljiva- odprite oči !!!

   • macon

    Marksistično in liberalno ne gre skupaj. Liberalizem je desna ekonomska in svobodarska usmeritev, nima zveze s socialisti in komunisti. Liberalci in komunisti so na povsem različnih straneh političnega kroga.

    Komunisti so posilili pojem svobode v liberalnem, ker ima komunist v sebi konotacijo pokola sto milijonov ljudi.

 • Adolf Hitler

  to me spomina na moie case! hahahahahahahaaaaaaaaaaaaaahahaa

  • dob

   Hotelir Adolf, daj poglej, če so čiste brisače v vsaki sobi.

 • samsara

  Tudi številni invazivni musliji pestrih pedigrejev, živijo v EU zelo udobno, zastonj in še žepnino prejemajo za NIČ!
  Nekateri borci IS, sicer danski državljani, so do nedavna od danskih davkoplačevalcev prejemali nadomestila za brezposelnost, medtem, ko so morili po Siriji in še kje, in je oblast to vedela.
  Vse na račun posrednih, novodobnih evropskih sužnjev.

  • indijanka

   Žalostno se sliši. Se jih res bojimo? Ampak, to ne spremeni dejstva, da bi Breivik psihopatski strahopetec, ki se je spravil na otroke, moral končati kot hrana za krokodile.

   • sodnikisozločinci

    Dosegel je to kar je hotel. Po njegovi zaslugi ima zdaj Norveška bistveno manjše število migrantov. S svojim dejanjem je nadutim multikulturnim fašistom nabil strah v kosti.

    • Franc Šink

     To se bo še ponavljalo drugod po Evropi.Tega se levičarji bojijo kot hudič križa.

   • samsara

    Se nisem niti dotaknil Breivika, v mojem gornjem pisanju.

    • indijanka

     Vem. Rada se pogovarjam s teboj.

     • samsara

      BTW, nedavno si mi omenila sokomentatorje Lorda H., katerega da pogrešaš. Takrat se ga nisem spomnil, pozneje pa se mi je posvetil v spominu. No. včeraj sem ga spet opazil, morda pa tudi že ti, ko je komentiral odločitev upravnega sodišča, ki je dalo kajlo Črnomaljski županiji, podpornici izgradnje musli centra.

     • indijanka

      Nisem ga spregledala. Hud je :). Škoda, ker tako malo komentira.

     • samsara

      Tako pač je…

 • garfi

  naredil je veliko uslugo levakom in še napačne pobil

 • Mateja Huibers

  https://youtu.be/JC4OWCKlF1Q
  če koga zanima, na tem linku je predstavitev zbranih dokazov o dogodkih. Avtor je raziskovalec primera. Se pravi, ni novinar, je raziskovalec tega primera. Informacije s prve roke. Vredno ogleda.

 • sodnikisozločinci

  Narodni izdajalci Cerar, Brglez in Pahor, ki našo domovino predajajo tujcem, tudi živijo zelo udobno.

 • dob

  Na sliki Breivik razlaga novinarjem, kako visoka je bila njegova 3 letna hčerka, ko je dobila prvo značko na prvenstvu hitlerjugenda – joga klasse za člane v judu. Drgač pa ta mala meditira in pomaga mami pri kuhanju, pospravljanju in čiščenju orožja.

 • FerdoPiš

  Tudi med SDS je precej takih potuhnjenih Breivikov. Enega ste sicer za kamuflažo izločil iz svojih vrst, so pa ostali vsi tisti, ki so ga v njegovih izjavah o strojnicah na meji, javno in dokumentirano podprli in sedijo celo v parlamentu. Čemu je torej namenjen ta članek? Kamuflaži, kakopak. Kako gre že tista o volku…

  • Nata

   Eh, dej no ?

  • pajot

   Se sreča,da ima SDS samo potuhnjene Breivike. Vi ste jih imeli med in po drugi vojni na stotine. Pa ne potuhnjenih. So kar zares klali,streljali in metali v Hude jame.

   • FerdoPiš

    Kdo mi? Jest nisem pripadnik ne teh, ne onih. Potuhnjenci pa samo čakajo na priložnost. Tako kot so oni med in po vojni samo čakal, da dobijo priložnost. In tud vaši bi po drugi vojni isto počeli! In to še huje s svojimi naci gospodarji, v primeru da bi ti zmagali. Potem bi pa naciji še svoje podrepnike domobranske pospravli. In ne bi bilo na slovenskem nikogar več.

    • pajot

     Si se pri Nostradamusu učil,ali kaj? Da stoprocentno veš kaj bi počeli domobranci po vojni? Kar pa se tiče nacistov. Niste jih premagali vi,pač amerosi in rusi. To je enostavno tako. Vi ste se šli državljansko vojno,kompare. Ne plozaj mi pravljic za male otroke.

     • FerdoPiš

      Ne, pač pa sem prebral izjave preživelih domobranov, kaj je nameravala po vojni počet Rupnikova garda, najbolj fanatičnih in krvoločnih pripadnikov, katerih slogan je bil:”V imenu kristusovih ran, naj umrje partizan!” Rekli so, al bomo mi njih, al pa oni nas. Ni druge. Evo, tako. To so bili črnorokci z Urha, ki bi jih nekateri radi prikazali kot nedolžne ministrante, ki so zgolj čuvali cerkev in za ušesa vlekli brezbožne partizančke. Vojna je bila in na obeh straneh so se dogajale strahote. Vsi so bili pripravljeni na maščevanje. Verni in neverni. Zmagal so pač neverni, pa čeprav s pomočjo amerov in rusov.

     • Ruggedplant

      Preberi si malo resničnih pričevanj o Urhu, predno tule klobasaš partizanske pravljice, pionirček.

     • pajot

      Lažeš, preživelih domobrancev ni bilo. Bili so pobegli domobranci in sploh niso govorili,kaj bi naredili s partizani. To so vaše sanje,vaša želja po pobijanju drugače mislečih.

    • Ruggedplant

     Bi – bi – bi… Si malo zamešal strani? Domobranci so bili pri nas ustanovljeni v obrambo Slovencev pred revolucionarnimi klavci in NE obratno. Domobranci so BRANILI, partizani pa NAPADALI (sicer s hrbta in skoraj izključno neoborožene, a pustimo to). Ti je ušlo tudi dejstvo, da Domobranci ne le da niso napadali civilnih ciljev in uradne kraljeve vojske, ampak so prizanesli tudi veliki večini zajetih partizanskih ujetnikov – dostikrat so jih zgolj razorožili in spustili nekaj ur po tem. Nemalo izpuščenih partizanov je potem tudi prebegnilo med domobrance, ko so sprevideli temeljne civilizacijske razlike med obema vojskama. Ko že omenjaš prihodnost – kaj BI domobranci naredili: načrt in dogovori so bili, da se ob izkrcanju zaveznikov v Jadranu združijo z angleži in skupaj potisnejo Nemce iz slovenskih tal. Tito se je želel z Nemci dogovoriti, da bi skupaj to preprečili, pa mu ni uspelo. Zavezniki se vseeno niso upali izkrcati in tvega vojaškega konflikta in s tem pezdetsko dali partizanom proste roke pri obračunu z nekomunisti. Ker pa vseeno niso želeli, da komunistična Juga sega tako globoko v Evropo, so nam “zmagovalcem” vzeli še tretjino ozemlja v zameno za vrnjene prebežnike.

  • Ruggedplant

   Izvoli, še enkrat citiraj Erlahovo izjavo o strojnicah in povej kaj se ti zdi v izjavi spornega. Res je, da je izjava ostra, za marsikaterega pišmeuharja šokantna, a dejansko apleira le na to, da mora Evropa zaščititi svojo suverenost tudi z orožjem, če ne drugače.

  • radames

   Iz bojazni pred odgovornostjo za množične poboje se je Ivan Maček-Matija po letu 1990 skrival na psihiatriji v Polju, ker je bilo tam med zdravniki nekaj visokih udbovcev.
   Obtožnico proti Mitji Ribičiču, odgovornemu za množične poboje, so zavrgli, češ, da ni dovolj dokazov.
   Še kaj, ti, ki iščeš neke Breiveke med SDS?
   Nedvomno sta zgoraj navedena odgovorna za poboje tisočev!!! Ampak! ker so “tvoji”, pred tem mižiš! Kaj tako infernalnega Slovenci v vsej zgodovini še nismo doživeli.

 • macon

  Bral sem, da so se pizdeki pazniki izživljali nad njim, sredi noči so ga po večkrat metali iz postelje, mu svetili z lučmi v oči in podobno. Tip je zverina, ampak zakoni se morajo striktno izvajati tudi za njega.

  Bedasti sistem instantne pop kulture in navdušenja nad grozo je Breiviku namenjal medijski prostor in iz njega med skrajneži in psihoti ustvaril heroja kot tudi iz raznih motenih serijskih morilcev. Tipa bi bilo treba ignorirati in si ne bi pumpal ega, potem pa se ne nad njim zahrbtno izživljati, ker to pač počnejo pezdetki.

 • WatsonForus

  za modela , ki pobije več kot 2 človeka na tak način kot je on ja prava kazen samo smrtna kazen in nič drugega.

  • radames

   Če navaden državljan nima pravice ubijati ljudi, tudi država nima te pravice!

   • WatsonForus

    če države nima te pravice , pol pa imajo svojci ? ali želiš imeti sistem , ki je v Albaniji ?

  • airways

   Ok. Kdo je država? Smo ljudje a ne? Komu bi naložili tak, težek posel, da ubije sočloveka? V čem smo torej boljši, če ubijemo morilca? Potem postane morilec tisti, ki ubije morilca… In krog nasilja se nadaljuje. Če ubijemo morilca, ki je ubil morilca naredimo že tretjega morilca, ki ga bi bilo treba umoriti… V nekem dokumentarcu sem videl, da je imel tisti, ki je “pobijal” morilce oz. sodno izvrševal smrtno kazen po prenehanju delovne dobe (ali pa že prej) nočne more. Upokojiti se je moral predčasno… Sicer se strinjam,da pobijat se ne sme.

   • WatsonForus

    a pol fino , eni so mrtvi in nimajo več nobene možnosti , druge pa država futra in skrbi zanje do konca njihovega življenja !! – bravo, tudi ti take vzdržuješ ,res imaš dobro razmišljenje, me zanima če bi bil ubiti nekdo izmed tvojih !?.

    • airways

     V čem si potem ti, boljši, če bi onega kar ubil, ki ti je ubil ljubljenega?! Mnogim je žal, kar so naredili. Največja kazen in trpljenje je, da mora morilec živet z umorom na vesti. Če ga ubiješ, ga odrešiš psihičnega trpljenja. Kar se pa zaporov tiče, bi pa uvedel težko delo za vse, da “odplačajo” svoje bivanje v zaporu. Malo kdo bi se želel vrnit v zapor.

 • Kat Wilson

  Luškan. Sieg hail tudi tebi, babes.
  lololo

 • Borut Stari

  Prfuknjeni severnjaki. To kaže njihova imigrantska politika. Nad imigranti so izgubili ves nadzor in ni čudno, da se komu končno strga film in vzame stvar v svoje roke.

 • Vrhovni sodnik

  Švedi ga krvavo potrebujejo, sami niso sposobni red vspostaviti pri muslijih.

 • The Truth Keeper

  Morda je Breivik res “nacist”, nikakor pa ne Nacional Socialist! V Tretjem rajhu ga bi etikiral z “Untermensch”, za tak zločin bi bil vsekakor usmrčen!

 • radames

  Jebenti tako demokracijo! 21 let zapora je dobil! Ko bo prišel ven, se bo maščeval. In jih pobil še več.
  Prava in resnična demokracija je, če takega človeka zaprejo do njegove smrti.
  Zame je Norveška krasna država. Nenavadne naravne lepote. Pri Breiviku pa so ga polomili.

  • Vrhovni sodnik

   Po potrebi mu lahko podaljša zapor, nisi dobro prebral.