fbpx

Nadškof Welby v BBC Today: V luči gibanja “Black Lives Matter” je čas za razmislek, ali naj Jezusa še upodabljamo kot belca

Kipi temnopoltega Jezusa po svetu, zlasti v Združenih državah Amerike in v nekaterih afriških državah niso nič nenavadnega. Foto: EPA.

Da so aktualne razmere s »pregonom rasizma« ter gibanjem Black Lives Matter privedle do prave psihoze, dokazuje tudi naslednji primer: cantenburyjski nadškof in primas anglikanske Cerkve Justin Welby je namreč javno izjavil, da bi morali razpravljati o dosedanjih upodobitvah Jezusa kot belca, poroča spletni portal Demokracije.

V oddaji »BBC Today« je nadškof Justin Welby opozoril, da bo potrebno v luči gibanja Black Lives Matter in umora Georgea Floyda temeljito premisliti o tem, kako upodabljamo Jezusa. Kot je dejal, je v stalnem stiku z voditelji anglikanskih škofij po svetu in znano je, da marsikje ne upodabljajo Jezusa kot belca, poroča spletni portal hrvaškega časopisa Jutarnji list. “Ko greš v njihove cerkve, ne vidiš belega Jezusa, ampak črnega Jezusa, kitajskega Jezusa, bližnjevzhodnega Jezusa, ki je sicer najbolj izvirna upodobitev. Potem vidiš Jezusa s Fidžija – Jezusa vidiš prikazanega na toliko načinov, kolikor je kultur, jezikov in razumevanja,” pravi Welby, ki dodaja, da upodobitve Jezusa niso to, kar v resnici častimo, ampak služijo samo kot opomin vsenavzočnosti Boga, ki je postal človek.

Nadškof Welby je komentiral tudi vprašanje glede spomenikov, ki spominjajo na imperialistično preteklost Velike Britanije. Po njegovo je treba spomenike postaviti v pravi kontekst. Ker takšna znamenja obstajajo tudi v katedrali v Cantenburyju, bo treba o njih opraviti temeljito diskusijo.

No, precej zanimiva stališča glede Jezusa, saj je primas anglikancev očitno odkril toplo vodo. Upodobitve Jezusa v skladu z lokalno kulturo in raso niso nekaj novega. Je pa res, da so denimo upodobitve, kot je podoba usmiljenega Jezusa po mističnem razodetju sv. Favstini Kowalski, univerzalne. Prav tako tudi znamenite pravoslavne ikone, ki prikazujejo Kristusa Kralja. Marsikje v »belem« svetu, tudi na Poljskem v Čenstahovi, pa častijo »črno« Marijo.

Kar pa se tiče gibanja BLM, pa je znano, da je slednje tudi protikrščansko usmerjeno, saj so privrženci med drugim pozivali tudi k rušenju kipov Jezusa in Marije.

Gašper Blažič