fbpx

Naj vas nasmejanost teh žensk ne preslepi: One odločajo, koliko udarcev zasluži ženska zaradi “nemoralnega” obnašanja

Foto: Printscreen/YouTube

V predelu Indonezije, v katerem je uveljavljena stroga različica šeriatskega prava, je mogoče opaziti patrulje žensk, ki nadzorujejo obnašanje prebivalcev in odločajo o tem, koliko udarcev bi morala ženska prejeti za kazen. 

Banda Aceh predstavlja področje, kjer v primerih prešuštva, seksualnosti in prodaje alkohola izvajajo kaznovanje v obliki javnega fizičnega pretepanja. Gre za enega izmed redkih delov Indonezije, kjer je uveljavljena stroga različica šeriatskega prava.

Ženske na dnevni ravni patrulirajo, da bi odkrile kršitelje
Velika, 90-odstotna večina od 255 milijonov državljanov Indonezije, se razglaša za muslimane, ki ne sledijo strogim pravilom šeriatskega prava. Skupina Wilayatul Hisbah, ki predstavlja islamsko policijo, je odgovorna za lov nad storilci kaznivih dejanj. Za ženske je predpisano, da se morajo oblačiti skromno, zato so pod nenehnim nadzorom; ženske, ki patruljirajo z namenom odkrivanja nemoralnih dejanj, pa na javnih površinah vsakodnevno prežijo nad morebitnimi kršitelji.

Foto: Printscreen/YouTube

Konkretna provinca je pričela izvajati šeriatsko pravo, potem ko je leta 2001 pridobila avtonomijo z namenom, da bi vlada v Džakarti zadušila separatistično vstajo. Izvajanje islamskih zakonov so okrepili po podpisu mirovnega sporazuma med Acehom in Džakarto leta 2005.

Foto: YouTube/Printscreen

Profesionalni rablji imajo kodeks oblačenja
Javna kaznovanja po navedbah Daily Maila izvajajo profesionalni rablji, za katere velja kodeks oblačenja, saj so ti oblečeni v črna oblačila z zlato obrobo, nosijo pokrivalo z bež obrobo okoli oči ter bele rokavice. V preteklosti je bilo mogoče videti, da so rablji nosili obutev v najrazličnejših barvah, zato je mogoče sklepati, da je izbira obutve prepuščena vsakemu posamezniku. Nekateri izmed njih nosijo črne škornje, nekateri športne copate, eden pa je bil opažen celo med nošnjo belih natikačev, ki jih je mogoče dobiti v hotelih.

Foto: YouTube/Printscreen

Tako ženske kot tudi moški so bili že večkrat kaznovani zaradi spolnih odnosov izven zakonske zveze, in sicer s 25 javnimi udarci. Pred nedavnim je bil moški kaznovan zaradi kockanja, moški in ženska pa sta kazen zaslužila, ker sta prosti čas preživljala z nekom, ki ni bil njun žena ali mož. Kazni pa niso v skladu s preteklimi primeri, ko je bila ženska zaradi spolnega odnosa zunaj zakonske zveze kaznovana s 100 udarci.

N. Ž.