fbpx

Najhujši teroristični napad v Nigeriji letos terjal 60 življenj: Gre za krvavo maščevanje skrajnežev Boko Haram za 11 mrtvih teroristov

Posledice terorističnega napada (vir: twitter)

Islamski teroristi Boko Haram so v terorističnem napadu v soboto 27. julija ubili 60 ljudi. Pobiti vaščani s severovzhoda Nigerije so se ravno vračali s pogreba, to pa je tudi najsmrtonosnejši napad na civiliste na tem območju v letu 2019. 

60 mrtvih in še 11 ranjenih je končni seštevek najsmrtonosnejšega terorističnega napada islamistične skupine Boko Haram v Nigeriji letos. Predsednik sveta lokalne vlade v Ngazaiju Muhammad Bulama je povedal, da naj bi bil teroristični napad na vaščane maščevanje za zasedo Boko Haram proti civilnim obrambnim silam in vaščanom pred dvema tednoma, ko je umrlo 11 teroristov.

Teroristična skupina Boko Haram po Nigeriji pustoši že deset let, v tem času so po pisanju AP pobili več deset tisoče ljudi, na milijone ljudi pa je ostalo brez domov.

Pripadniki Boko Haram (vir: twitter)

Teroristična skupina, ki je odgovorna za eno največjih humanitarnih kriz na svetu, je znana po ugrabitvah šolark in oblačenju mladih žensk in moških v samomorilske eksplozivne jopiče, s katerimi izvajajo teroristične napade na trge, cerkve in tudi mošeje.

Boko Haram se širi
Boko Haram je v desetih letih svoje delovanje iz Nigerije razširil še na Čad, Niger in Kamerun, navkljub trditvam nigerijskih uradnih oblasti, da je bila situacija z “uporniki” rešena.

Žrtve terorirstičnega napada Boko Haram (vir: twitter)

Nigerijska vojska ni komentirala terorističnega napada, je pa zato tajnik lovske zveze v Bornu Bunu Bukar povedal, da so teroristi v soboto pridrveli na motorjih in začeli streljati po vaščanih, ki so se vračali s pogrebne molitve za sorodnika. Lokalni svetnik Bana Musa je ob tem povedal, da so nekateri uspeli uiti streljanju.

Ivan Šokić