Najintenzivnejša modernizacija poljske vojske doslej

Datum:

Nobena vlada v zgodovini Poljske ni bila sposobna zagotoviti tako velike vsote denarja za modernizacijo oboroženih sil. Obrambni minister je prepričan, da je stopnja modernizacije njihove vojske brez primere. 

Poljski podpredsednik vlade in minister za obrambo Mariusz Błaszczak je dejal, da nobena poljska vlada v zgodovini ni bila zmožna zagotoviti toliko denarja za posodobitev oboroženih sil. Prepričan je, da je ruska agresija na Ukrajino povsem preobrazila področje varnosti. A ne le v Evropi, marveč povsod po svetu. Prepričan je, da je vojna odprla oči številnim politikom na evropskem zahodu. Nekoč so Poljsko obtoževali rusofobije, danes pa razumejo, da Rusija predstavlja povsem realno varnostno tveganje. Zato je v tem trenutku edina razsodna rešitev krepitev varnosti tako na nacionalni ravni kot tudi na ravni Zavezništva, poroča Polska Agencja Prasowa.

Prav zato je za razvoj in modernizacijo namenjena tolikšna vsota denarja. S koncem letošnjega leta bodo izdatki za vojsko presegli dva odstotka BDP, kot zahteva Nato. S tem pa Poljska postaja vodilna država znotraj Zavezništva. Leta 2023 pa bodo skladno z zakonodajo o obrambi domovine financiranje obrambe dvignili na tri odstotke BDP. Kot je še dejal, je ponudba na trgu zelo bogata, oni pa so odločeni, da svojim vojakom zagotovijo najsodobnejšo opremo. Pomen dajejo tudi domači orožarski industriji. Poljska vojska je odprta za novo opremo in nove tehnologije. Obenem želijo čim prej opustiti postsovjetsko orožje.

Poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak (Foto: epa)

Načrt tehnične modernizacije z rekordnimi finančnimi izdatki se nanaša na obdobje 2021–2035. Ob nakupu havbic Krab, štirikolesnikov znamke Rosomak, sistemov zračne obrambe Piorun, izvajajo tudi projekt izgradnje novih plovil. Kupujejo opremo južnokorejskih proizvajalcev, iz ZDA pa že prejemajo tanke Abrams (250 kosov najnovejše izvedbe). Prav tako bodo prejeli 116 abramsov druge najstarejše generacije. Hkrati so naročili najnovejša vojaška letala na svetu – F-35, sisteme patriot, raketomete K239 in letala FA 50 iz Južne Koreje. Poleg tega so reformirali sistem zaposlovanja v vojski. Vse z namenom odvračanja (ruske) agresije.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...