fbpx

Najnovejše informacije: Voditelj ISIS-a je živ! Iščejo ga med Irakom in Sirijo, na njegovo glavo razpisana celo nagrada

Abu Bakr al-Baghdadi (Foto: epa)

Po nedavnih namigih, da naj bi Abu Bakr al-Baghdadi, voditelj ISIS-a, še vedno živel, je svet pretresen. Ameriške vojaške sile so se zaobljubile in prisegle, da ga bodo poiskale in ubile. Koalicijske sile priznavajo, da ne vedo, kje se nahaja, sumijo pa, da se skriva na sovražnem mejnem ozemlju med Irakom in Sirijo.

Ameriški vojaški poveljnik je razkril, da se pojavljajo domneve, da je vodja ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi živ. Namigi kažejo, da naj bi se skrival v obmejnem območju med Sirijo in Irakom. Skrb vzbujajoče novice so v javnost prišle po tem, ko je iraški premier oznanil zmago nad islamsko teroristično skupino v mestu Tal Afar.

Na Baghdadijevo glavo je razpisana nagrada v višini 25 milijonov dolarjev
Načelnik in general Stephen Townsend je razkril, da njegove posebne vojaške sile pregledujejo okoliška podeželja in se podajajo v nepopustljiv lov na izmuzljivega Baghdadija. ”Iščemo ga vsak dan. Sam menim, da ni mrtev,” je za TheSun povedal Townsend, območni poveljnik koalicije, ki se bori proti ISIS. Priznal je, da se mu ne sanja, kam bi lahko pobegnil in kje natančno bi se lahko skrival, a glede na raziskave pravi, da obstaja velika možnost, da se skriva nekje v dolini v središču Evfrata med Sirijo in Irakom. ”Ko ga najdemo, ga bomo skušali ubiti. Ne bomo se ga niti trudili ujeti, ker vemo, da bo živ povzročal težave,” je še dejal Townsend, na Baghdadijevo glavo pa je razpisana denarna nagrada v višini 25 milijonov dolarjev. Sicer je bilo v zadnjih dveh letih že večkrat rečeno, da so ga ustrelili, zdaj pa velja prepričanje, da je pobegnil iz svojih utrdb v Mosulu, Raki in Tal Afarju, medtem ko so njegove militante ustrelili.

Bitka za Mosul (Foto: epa)

Iskani vodja naj bi med drugim umrl že maja med napadom v Siriji, o katerem so poročali Rusi, ki prav tako niso našli dokazov, da so ga ubili. To je komentiral tudi Townsend, ki pravi: ”Sam še nisem videl nobenega prepričljivega dokaza, trdnega podatka ali slišal argumentiranih govoric, da je mrtev. Po drugi strani pa je informacij, ki nakazujejo na to, da je še zmeraj živ, veliko.”

Irak Islamski državi napoveduje smrt
Iraški premier Hayder al-Abadi je razglasil zmago nad ISIS v Tal Afarju in celotni pokrajini Ninevah, čeprav so boji v majhnem mestecu al-‘Ayadiya še potekali. ”Tal Afar je osvobojen,” je Abadi sporočil. ”Borcem Islamske države smo dejali: Kjerkoli že ste, prihajamo po vas in nimate druge izbire, kot da se predate ali umrete!” Poraz v Mosulu, glavnem mestu Ninevah, je za skupino militantov predstavljal veliko ozemeljsko izgubo. Kljub temu pa militanti še vedno nadzorujejo območja na obeh straneh sirsko-iraške meje. Eno izmed nadzorovanih območij vključuje tudi mesto Hawija, ki leži med Mosulom in Bagdadom, za katerega se govori, da bo naslednja tarča napada. Iraška vojska je v četrtek med tamkajšnje prebivalce razdelila letake, s katerimi jih je opozorila na pripravo ofenzive.

A. L.