fbpx

Najnovejše javnomnenjske raziskave napovedujejo preobrat: Trump v prednosti pred Clintonovo

Foto: epa

Najnovejša javnomnenjska raziskava Rasmussen poll nakazuje, da v ameriški predsedniški tekmi prihaja do velikega preobrata med poloma republikancev in demokratov. Donald Trump namreč po tej raziskavi uživa kar 41-odstotno podporo vseh volivcev, Hillary Clinton pa naj bi podpiralo okoli 39 odstotkov ljudi. 

Javna podpora je tako prvič od začetka kampanje na strani Donalda Trumpa. Rezultati raziskave so v javnost prišli le dan pred strankarskimi volitvami v Indiani, ki bi lahko že bolj jasno pokazale, kdo bo republikanski kandidat za predsednika države.

Najbolje kaže prav Trumpu, ki je prepričan, da mora Ted Cruz – če ne bo zmagal v Indiani – od kandidature odstopiti. Poročilo javnomnenjske raziskave sicer kaže, da Trumpa podpira 73 odstotkov republikancev, med tem ko ima Hillary Clinton kar 77-odstotno podporo demokratov. Razliko med kandidatoma, ki daje prednost Trumpu, predstavlja 15 odstotkov demokratov, ki podpirajo Trumpa, in ne Clintonove.

Javnomnenjska raziskava Rasmussen poll še ugotavlja, da so volivci v večini primerov prepričani, da bosta za predsedniško mesto tekmovala Donald Trump in Hillary Clinton. Z zmago Trumpa v Indiani pa bi to postalo tudi zelo verjetno – prednost pred njim bi bila namreč težko ulovljiva. V kolikor pa Cruzu vseeno uspe osvojiti vseh 57 delegatov, ga čaka še težko delo v Kaliforniji, kjer se bo razdelilo največje število kandidatov v republikanski tekmi, piše Daily Mail.

Bo Cruz po Indiani obupal?
Trump pa je Cruza že pozval, naj v primeru neuspeha v Indiani konča svojo bitko za kandidaturo. Cruz je Trumpovo volilno bazo označil za zagrenjene, jezne in zavedene ljudi, a Trump na njegove obtožbe jasno odgovarja. ”Ni res, da so jezni. So pa razočarani nad politiki, kakršen je Cruz, ki dobivajo veliko denarja od posebnih interesnih skupin, ki jih ščitijo do te mere, da delajo škodo državi,” je jasno povedal najslavnejši slovenski zet.

M. G.