fbpx

Najprej koronavirus, zdaj še okuženi komarji!

Foto: epa

Komarji, okuženi z virusom Zahodnega Nila, so prisotni v vedno več mestih v Srbiji, a na srečo še ni bilo zabeležene okužbe pri ljudeh. Po podatkih Inštituta za biocide so okužene komarje odkrili v osmih mestih, in sicer v Beogradu, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kraljevu, Paliću in Apatinu.

Vročica Zahodnega Nila je sezonska bolezen, ki je najbolj razširjena v času poletja zaradi navala komarjev. Glede na izkušnje v Srbiji in v okoliških državah, običajno največ bolnikov zabeležijo v drugi polovici julija, na splošno pa skozi celoten avgust.

Po podatkih, ki so jih predložili zdravstveni organi inštitutu do 23.7., še niso zabeležili okužb ljudi z omenjenim virusom, ne glede na to, da so prve okužene komarje zabeležili že sredi julija. V državah Evropske unije pa so do sedaj zabeležili sedem primerov virusa, med drugim šest v Grčiji in enega v Romuniji.

Foto: iStock

Virus Zahodnega Nila je v Srbijo prispel prvič leta 2012, ko so sprva mislili, da so bolezen prinesli azijski tigrasti komarji. Izkazalo se je drugače, saj so se z virusom okužili avtohtoni komarji. Virus Zahodnega Nila se prenaša samo s komarji in se ne prenaša med ljudmi, razen v primerih transfuzije krvi, presaditve organov ali preko matere na otroka med dojenjem. Človek se lahko okuži le, če ga je pičil okuženi komar, simptomi bolezni pa se pojavijo od tri do 14 dni po vbodu. Znaki bolezni so podobni kot pri gripi, torej vročina, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost. Več o virusu in vročici Zahodnega Nila pa si lahko preberete tudi na spletni strani NIJZ.

Omenjeni virus smo sicer zaznali tudi že v Sloveniji, še posebej leta 2018, ko so v bolnišnici sprejeli bolnika, ki je imel znake meningitisa, izkazalo pa se je, da je imel virus Zahodnega Nila. Okuženo osebo je takrat komar pičil v osrednjeslovenski regiji.

Sara Kovač