fbpx

Najsmrtonosnejši dan v Iranu! Po njihovih ocenah do sedaj okuženih 25 milijonov Irancev!

Iranski predsednik Hassan Rouhani (foto: EPA)

V Iranu je v zadnjih 24 urah zaradi covid-19 umrlo 229 ljudi, to je največje število smrti od začetka epidemije novega koronavirusa. Predsednik Rouhani se boji, da je število okuženih v skoraj 82-milijonski državi preseglo 35 milijonov ljudi.

Iran je ena od držav na bližnjem vzhodu, ki jih je wuhanski koronavirus hudo zadel. Zasluge zato je pripisati tako tesnim vezem s Kitajsko, kot tudi neresnosti verskih voditeljev, ki so bili prepričani, da bo Alah poskrbel za svoje privržence.

Po začetnih drakonskih ukrepih, ki so sledili lahkomiselnosti, so pred tedni ponovno začeli z popuščanjem restriktivnih ukrepov, zaradi česar je poskočilo tako število okuženih, kot število smrti.

Po uradnih podatkih je bilo v Iranu zabeleženih 278.827 primerov COVID-19, 14.634 oseb je zaradi okužbe umrlo. Bolnišnice se v državi soočajo s pomanjkanjem razpoložljivih postelj kot tudi mankom zdravstvenega osebja.

Računajo na 35 milijonov okužb
“Po naših ocenah, je bilo do sedaj okuženih 25 milijonov Irancev,” je v soboto, 18. julija 2020 povedal iranski predsednik Hassan Rouhani in po poročanju Aljazeera opozoril, da bi resnično število okuženih v Iranu lahko doseglo celo 35 milijonov ljudi, medtem ko nesrečna čredna imunost v državi, ki šteje skoraj 82 milijonov ljudi, še zdaleč ni dosežena.

Tako Rouhani kot sam ajatola Ali Hamnei se zadnje čase po poročanju Reutersa v vseh televizijskih nastopih pojavljata z masko na obrazu, s čimer naj bi spodbujali tudi preostanek prebivalstva k upoštevanju restriktivnih ukrepov za namene zajezitve širjenja epidemije COVID-19. Vsekakor gre za velik odmik od prvotnega sklicevanja islamskih voditeljev, da bo virus napadel samo nevernike.

Ivan Šokić