fbpx

“Titovega” Galeba odpeljali na prenovo

Vleka Titovega Galeba v ladjedelnico v Kraljevici. (Foto: Mesto Reka)

V sredo, 22. julija 2020, se je v jutranjih urah začelo vlačenje ladje dolgoletnega jugoslovanskega diktatorja Jospia Broza Tita iz ladjedelnice Dalmont v Kraljevici na remont v ladjedelnico Viktor Lenac v Martinšćici. Vleka, ki je trajala dve uri, naznanja začetek prenove nekoč razkošne ladje, ki je padla v pozabo. EU je za obnovo ladje namenila 9,3 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Na ladji nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita, Galeb, ki se trenutno nahaja v ladjedelnici Viktor Lenac, bodo med drugim opravili čiščenje podvodnega dela ladje, izpust zaostalih tekočin iz rezervoarjev dvojnega dna z odstranjevanjem usedlin, ravno tako bodo zamenjali jeklene dele na podvodnih in nadvodnih delih zunanjosti.

Delo na Galebu naj bi v ladjedelnici opravili v enem mesecu. Za obnovo in spremembo namembnosti ladje Galeb, ki je zaščitena kulturna dediščina republike Hrvaške, je zadolženo podjetje Dalmont d.d. iz Kraljevice, poročajo pri hrvaškem portalu Morski.

Vleka Titovega Galeba v ladjedelnico v Kraljevici. (Foto: Mesto Reka)

Do sedaj naj bi opravili sanacijo azbesta, ki so ga napraskali za 70 ton, ravno tako so odstranili tikov pod s palube, medtem ko so del ladijske opreme predali reškemu mestnem muzeju z namenom restavriranja. Opravili so tudi delno zamenjavo določenih kovinskih delov in odstranitev zidnih in stropnih oblog, vrat ter vgrajenega pohištva.

V nasprotju z Evropsko resolucijio
Obnova in namemba Galeba v muzej je del širšega projekta turistične valorizacije reprezentativnih spomenikov reške kulturne dediščine, za kar so v Reki iz EU sklada za regionalni razvoj prejeli 9,3 milijona evrov.

Kako gre skupaj evropsko financiranje projekta, ki bo konec koncev poveličeval komunističnega diktatorja, medtem, ko Resolucija EP o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope obsoja ohranjanje spomenikov in obeležij “ki poveličujejo totalitarne režime, kar vodi k izkrivljanju zgodovinskih dejstev o posledicah druge svetovne vojne ter k propagiranju totalitarnih političnih sistemov,” ostaja vprašanje.

Ivan Šokić