fbpx

Največjo nemško stranko bo odslej vodila “mini Merklova” – ki predstavlja levo krilo CDU

Foto: epa

Dosedanja generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je bila s 517 glasovi podpore v drugem krogu izvoljena za novo predsednico stranke. Na tem mestu bo po 18 letih nasledila kanclerko Angelo Merkel.

“Zahvaljujem se vam za zaupanje,” je ob objavi rezultatov dejala novopečena predsednica. Stranko je pozvala, naj po pravičnem volilnem boju za vodjo stranke ohrani ta zagon. “Ne sme se končati, ta zagon je treba ohraniti in nas mora zavezati … da z vsemi, ki nosijo odgovornost, ohranimo in oblikujemo ljudsko stranko sredine,” je dodala v kratkem nagovoru.

Pri tem je prosila protikandidata Friedricha Merza in Jensa Spahna, da bi v prihodnje sodelovali in skupaj oblikovali stranko. Oba protikandidata sta ji že čestitala in ji izrekla iskreno podporo.

Kramp-Karrenbauerjeva je v drugem krogu glasovanja prejela 517 glasov od 999 oddanih. V drugem krogu se je spopadla z Merzem, ki je prejel 482 glasov. V prvem krogu je 999 delegatov Kramp-Karrenbauerjevi namenilo 450 glasov, Merz jih je prejel 392, Spahn pa 157.

Mini Merklova predstavlja levo krilo stranke
Zaradi zvestobe kanclerki in podobnih stališč so jo poimenovali tudi “mini Merklova”, a je Kramp-Karrenbauerjeva očitke zavrnila, češ da moškega nikoli ne bi primerjali na tak način ter da imata s kanclerko tudi različna stališča, kar je skušala izpostaviti v zadnjih tednih.

Foto: epa

Politično sicer predstavlja bolj levo krilo stranke, a ne na vseh področjih. Tako velja, da je glede socialne politike bolj levo usmerjena, sicer pa zagovarja tradicionalne, konservativne vrednote.

H. M., STA