Po Merklovi Merklova? Za predsednika CDU po anketah najbolje kaže Annegret Kramp-Karrenbauer

Generalna sekretarka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer. (Foto: epa)

Zaveznica kanclerke Angele Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer je vodilna v tekmi za položaj vodje krščanskih demokratov (CDU), je razvidno iz danes objavljene ankete televizije ZDF. Generalno sekretarko CDU podpira 38 odstotkov podpornikov stranke, sledi konservativnejši Friedrich Merz z 29 odstotki podpore.

Generalni sekretarki sicer mnogi očitajo podobnost z Merklovo in so jo poimenovali kar “mini Merklova”. A se je danes Kramp-Karrenbauerjeva obranila očitkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ima vsaj otroke
Na meni ni prav nič mini,” je 56-letnica dejala na srečanju upokojencev CDU v Magdeburgu. Nadaljevala je, da če bi bil moški v enaki situaciji, ne bi nihče delal takšnih primerjav. Sicer je priznala, da obstajajo vidiki, ki jo povezujejo z njeno zaveznico, obstajajo pa tudi točke, pri katerih se njuna mnenja popolnoma razhajajo. “Ne bom se pretvarjala in oddaljila od kanclerke v upanju, da bom tako na kongresu prejela dva glasova več,” je dodala.

Foto: epa

Mama treh odraslih otrok ima trenutno največ možnosti, da bo nasledila Merklovo, ki je bila na vrhu stranke 18 let. Za položaj predsednika CDU pa se poteguje še nekdanji vodja njene poslanske skupine Friedrich Merz, ki že leta ni bil več dejaven v politiki. Najmanj možnosti za šefa stranke pa ima najmlajši kandidat, 38-letni minister za zdravje Jens Spahn, glede na anketo ZDF ga podpira šest odstotkov vprašanih.

Potem ko je Merklova v oktobru napovedala, da se ne bo potegovala za nov mandat predsednice stranke, se je hitro začel boj za oblast. Kdo bo nasledil prvo žensko na vrhu CDU, pa bo znano na kongresu, ki se prične 7. decembra v Hamburgu.

C. Š., STA