fbpx

Nam bodo aktivisti za pravice živali kmalu prepovedali pregovore, kot je “ubiti dve muhi na en mah”?!

PETA s svojimi akcijami postaja vse bolj bizarna (Foto: Facebook)

Ameriška aktivistična organizacija, ki se zavzema za pravice živali, PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) je v svoji nedavni kampanji pozvala k prenehanju uporabe nekaterih izmed priljubljenih pregovorov, ki vključujejo različne živali ali pa vrste mesa – pa čeprav nekateri sploh ne izražajo nasilja!

Kot poroča portal Breitbart, so se pri vsiljivi organizaciji PETA tokrat lotili pregona vseh pregovorov, ki vključujejo živali. “Besede so pomembne in ko se naše pojmovanje socialne pravičnosti razvija, se z njim razvija tudi jezik,” so v tipični levičarski retoriki pojasnili pri PETA in posamezne pregovore primerjali celo z rasizmom in homofobijo. Konkretno, v Sloveniji bi se ta organizacija na primer zavzemala za prepoved pregovora “ubiti dve muhi na en mah”. Pregovor sicer v različnih jezikih vključuje različne živali, v angleščini je to ptica, v portugalščini so to zajci, na Poljskem pa pregovor vključuje kar besedo “meso”. Da pa zadeva ni prav nič smešna, kaže tudi dejstvo, da britanski veganski aktivisti skušajo pridobiti status filozofskega verovanja, pri čemer bi bilo veganstvo enako zaščiteno kot vere, pri čemer bi bili omenjeni pregovori lahko hitro prepoznani kot verska žalitev!

Ubiti dve muhi na en mah v različnih evropskih jezikih (Vit: https://jakubmarian.com/kill-two-birds-with-one-stone-in-european-languages/)

Cel seznam fraz, ki bi jih bilo potrebno po mnenju aktivistov spremeniti!
Da pa bodo zadeve bolj jasne, so se pri PETA odločili izdelati kar grafični prikaz dovoljenih in prepovedanih fraz. “Bodi poskusni zajček” bi se tako glasilo “bodi testna tuba”, “prijeti bika za roge”, kar pomeni spoprijeti se z neprijetno situacijo, pa bi bilo potrebno prevajati v “prijeti rožo za trnje”. Tvit organizacije PETA je izbruhnil po tem, ko je britanska akademikinja Shareena Z. Hamzah izrazila bojazen, da bi v primeru manjše družbene sprejemljivosti uporabe živali za hrano prišlo do povečevanja intenzivnosti fraz, ki vključujejo živali.

J. Ž.