fbpx

Namestnik kanclerke Angele Merkel poziva k prepovedi salafističnih džamij v Nemčiji

Foto: epa

V Nemčiji napovedujejo ničelno toleranco do tistih, ki spodbujajo k nasilju. Ti naj ne uživajo zaščite verske svobode. Salafistične mošeje je treba prepovedati, skupnost “razbiti”, pridigarje pa utišati.

Sigmar Gabriel, kritik kanclerke Angele Merkel, je javno izrazil mnenje, da bo tak ukrep preprečil nadaljnje teroristične napade islamskih skrajnežev. Meni, da je ničelna toleranca zoper skrajni islam nujna, da se ne bi določene skupnosti degenerirale. V ta namen predlaga ostre ukrepe zoper salafizem, ki je ultrakonservativna veja islama, ki temelji na šeriatskem pravu. Rekel je: “Salafijske džamije morajo biti prepovedane, skupnosti razpuščene, pridigarji pa izgnani čim prej, kot je mogoče. Kdor spodbuja nasilje, ne more biti deležen verske svobode. Če smo  zares odločeni, da se bojujemo zoper islamizem in terorizem, mora priti do boja kultur.”

Sigmar Gabriel STOP toleranci (foto: STA).

Sigmar Gabriel STOP toleranci (foto: STA).

Sigmar Gabriel je boj za ničelno tolaranco do nasilja napovedal po tem, ko je islamski skrajnež Anis Amri na božičnem sejmu v Berlinu zapeljal s tovornjakom med ljudi. Napad je zahteval 12 ljudi,  okrog 50 je bilo poškodovanih. Pred božično-novoletnimi prazniki so bili sicer napovedani teroristični napadi, vendar tega v Nemčiji niso vzeli resno. Islamski terorizem je največja grožnja, s katero se sooča Nemčija. 

Kritik nemške kanclerke Angele Merkel Sigmar Gabriel je spomnil, na njene besede  na začetku leta 2017. Sodržavljane je pozvala, naj bi pri soočanju s terorizmom ohranijo sočutje in povezanost. “Ko nadaljujemo naše življenje in delo, teroristom povemo: Vi ste morilci, polni sovraštva, vendar ne boste določili, kako naj živimo in želimo živeti. Mi smo svobodni, sočutni in odprti.”

B. J., Daily Express