fbpx

Napad Kalifornije na Katoliško cerkev: V imenu lova na spolne predatorje od duhovnikov zahtevajo razkritje spovednih skrivnosti

Slika je simbolna (vir: twitter)

Kristjani so najbolj preganjana verska skupina na svetu. Po trditvah strokovnjaka za pregon kristjanov Johna L. Allena so kristjani na udaru tako v Latinski Ameriki in Aziji kot tudi v ZDA. Zadnji udarec proti katolikom predstavlja kalifornijski osnutek zakona, ki bi grobo posegel v zakrament svete spovedi, saj od duhovnikov zahteva prelom spovedne molčečnosti.

Predlog zakona je podprl kalifornijski senat s 30 glasovi za in dvema proti, zato senatorji pričakujejo, da bo septembra sprejet v kalifornijski državni skupščini, je po poročanju Breitbarta opozoril Allen.

Novi zakon bi od duhovnikov zahteval, da razkrijejo informacije, ki so jih pridobili pri spovedi. V teoriji bi to služilo kot dokaz proti domnevnim spolnim napadalcem. V praksi pa gre za očiten napad na Katoliško cerkev, s katerim so primerljive edino metode Udbe. Namreč, gre za odkrito vmešavanje sekularne države v delovanje Cerkve.

Pregon kristjanov po svetu
Preganjanju so, kakor smo že poročali, izpostavljeni tudi kristjani v Severni Koreji, Kitajski, Indiji, Pakistanu, Iranu, Iraku, Nigeriji in drugod po svetu. Načini variirajo, ponekod gre za organizirane napore s strani države, drugod za napade s strani drugih verskih skupin.

Zemljevid držav, kjer so kristjani tarče pregona. (Vir: Open Doors World Watch List 2019)

Čeprav bi se morala verska svoboda nanašati na vse religije enako, pa je po Allenovih trditvah potrebno pregonu kristjanov nameniti še posebno pozornost “glede na zid tišine, ki preveč pogosto obdaja predmet pogovora”.

Ivan Šokić