Na džihadističnem posnetku odkrili tudi islamska skrajneža iz Slovenije

Nermin Jahić in Enes Iriškić (Foto: Youtube/Printscreen).

Zaupna dokumentacija varnostno-obveščevalnih služb Bosne in Hercegovine odkriva šokantne podrobnosti o pripadnikih Islamske države, ki so v preteklem letu preko videoposnetkov grozili državam Balkana. Med njimi sta tudi borca, rojena v Sloveniji.

“Čast je v džihadu – sporočilo vsem Balkancem,” je naslov posnetka, kjer džihadisti, ki prihajajo iz Bosne, muslimane pozivajo, naj se jim pridružijo v sveti borbi v Siriji, če pa tega ne zmorejo, naj se borijo tam, kjer živijo. Del seznama borcev je bil objavljen že prej, sedaj pa so se v javnosti pojavila tako nova imena kot tudi nekateri drugi obveščevalni podatki.

Med njimi tudi “Slovenca”
V večini primerov gre za državljane BIH, med njimi pa so tudi državljani Srbije, Črne gore in Albanije. Med njimi sta tudi džihadista, rojena v Sloveniji. To sta Nermin Jahićin Enes Iriškić, oba rojena v Slovenj Gradcu. Nekateri so umrli v vojni v Siriji, medtem ko je usoda drugih še neznana, piše srbska spletna stran Blic.

Spomnimo. Pred približno mesecem dni je italijanska policija aretirala slovenskega džihadista, ki se je boril na strani IS – Roka Žavbija iz Kamnika. Žavbi naj bi se po nekaterih informacijah šolal pod mentorstvom bosanskega imama Bilala Bosnića. Zaradi terorizma mu grozi do 15 let zapora.

M. P.