fbpx

Napetost se stopnjuje: Putin pošilja ruske podmornice na škotsko in skandinavsko obalo

Foto: epa

Rusija v tuje vode pošilja največje število podmornic v zadnjih 20 letih. Te patruljirajo ob obalah Škotske, Skandinavije ter v Mediteranu in Severnem Atlantiku. Putin je v zadnjem času še povečal število podmornic, s tem pa je ruska mornarica postala najmočnejša od vseh ostalih mornaric v svoji okolici v zadnjih dveh desetletjih. Analitiki svarijo, da drsimo v hladno vojno.

Adam Mark Ferguson, poveljnik evropskih sil ameriške mornarice, je dejal, da se je število ruskih podmorniških patrulj v letošnjem letu povečalo za kar 50 odstotkov glede na lansko leto. ”V času od januarja do marca 2014 se je število patrulj ruske mornarice močno povečalo glede na leto poprej,” je dejal.

Kot zagotavljajo analitiki, pa se ta tempo še ne umirja. ”Nismo še v hladni vojni, a zagotovo nam v prihodnosti grozi,” je dejal upokojeni vrhovni poveljnik zavezniških sil Nata James G. Stravidis. Glavna ruska skrb je prav modernizacija Nata od konca hladne vojne, saj postaja kopičenje zavezniških vojaških sil v vzhodni Evropi vse bolj verjetno. Predvsem jih skrbi sestava vojske več držav na Poljskem in v baltskih državah, piše Daily Mail.

Rusija grozi Američanom
V Natu zatrjujejo, da nimajo svojih sil v vzhodni Evropi in da je tamkajšno posredovanje neposredno vezano na krizo v Ukrajini. Medtem je Rusija obtožila ZDA zastraševanja, saj naj bi ameriški rušilec plul preblizu ruski obali v Baltskem morju. Opozorili so, da bodo na vsakršno takšno dejanje v prihodnosti odgovorili z vsemi potrebnimi ukrepi.

Američani opozorili Ruse na nedaven incident
Po sestanku med predstavniki Nata in Rusije je ruski predstavnik v Natu dejal, da ne bo boljših odnosov med Rusijo in državami Nata, če se ameriške sile ne umaknejo z ruskih meja. ”Gre za poskuse vojaškega pritiska na Rusijo,” je prepričan Aleksander Gruško”Proti tem poskusom pritiska bomo uporabili vse potrebne ukrepe,” je še dodal.

Ameriški ambasador Nata Douglas Lute je Rusijo opozoril glede nedavnega incidenta z vojaškim letalom in dejal, da so takšna dejanja nevarna. Pojasnil je, da je rušilec plul v mednarodnih vodah in za takšne agresivne manevre ni bilo nobene potrebe.

M. G.