Napori Komunistične partije Kitajske imajo obraten učinek: Protestni val se tiho širi iz Hongkonga tudi na Kitajsko

Foto: epa

Spletna kampanja proti maltretiranju nekdanjega zaposlenega pri podjetju Huawei na celinski Kitajski črpa navdih iz protestov v Hongkongu. Potem ko je prejšnji teden novica o neupravičenem pridržanju nekdanjega uslužbenca tehnološkega podjetja na Kitajskem prešla v družbene medije, so uporabniki objavili več kot 20 tisoč objav, s čimer so bile vzpostavljene vzporednice med situacijo v Huaweiu in protesti v Hongkongu, je pokazala analiza Financial Timesa.

Priljubljena objava uglednega kitajskega pravnika Chena Youxija navaja, da je primer nekdanjega zaposlenega pri podjetju Huawei Lija Hongyuana, ki je bil po delovnem sporu pridržan 251 dni, pokazal, da so prebivalci Hongkonga upravičeni do nasprotovanja predlaganega zakona o izročitvi, ki je sprožil proteste. Predlog zakona, ki je bil kasneje umaknjen, bi lahko namreč omogočil, da bi lahko državljane Hongkonga izročili Kitajski, kjer pogosto prihaja do protipravnega pridržanja brez obtožb ali sojenja.

“Po incidentu Huawei, zaradi katerega so se dvignile dlake po telesu, sedaj vsi nenadoma spoznavajo, kako pomembni so razumni pogoji za varščino. . . in zakaj je pravilno, da so hongkonški protestniki nasprotovali zakonu o izročitvi,” je še zapisal Youxi v objavi, ki je bila pozneje cenzuriran platformi družabnih medijev Weibo.

Foto: epa

Ker so junija v Hongkongu izbruhnili protesti, je največji strah kitajske komunistične stranke predstavljalo, da bi se nemiri preselili v dele celinske Kitajske. Peking si je zavzeto prizadeval, da bi to preprečil, saj je ta priprl vse tiste Kitajce, ki so si drznili  javno izraziti podporo protestom. Willy Lam, profesor kitajskih politik na kitajski univerzi v Hongkongu je v povezavi s tem povedal, da se Peking še posebej boji, da bi protestni duh priromal v južne kitajske province kot je Guangdong, saj tam veliko ljudi razume kantonščino, jezik, ki ga govorijo v Hongkongu.

Foto: epa

Vladajoča oblast se je pošteno angažirala
Kitajska se je lotila tudi agresivne propagandne kampanje, da bi hongkonške proteste prikazala kot delo nepatriotske manjšine, ki jo podpirajo ZDA, poroča Financial Times. Medtem ko je ta provladna pripoved prevladovala na družbenih omrežjih, je pojavljanje objav v zvezi s situacijo v Huawei in v Hongkongu predstavljalo nenavaden odmik od uradne linije. Polemiko o Huaweiju je sprožil primer 13-letnega veterana v podjetju, ki ga je vodstvo podjetja obtožilo izsiljevanja zaradi plačnega spora, pridržala pa ga je celo lokalna policija. Kitajsko sodišče je presodilo, da proti njemu ni zadostnih dokazov, in mu prisodilo odškodnino v vrednosti 15.400 dolarjev, vendar šele potem, ko je njegov pripor na spletu sprožil val jeze.

Hana Murn

 • Andrej

  Kitajci počasi slutijo, da jih njihov brezobzirni komunizem zasužnjuje huje, kot je Faraon Izraelce. Pred kakimi tri in pol tisoč leti.

 • Van Der Waals

  KOMUNISTI PRAVI TOTALITARISTI OZ. TERORISTI!!!

 • xtc

  Honkong je bil konec neke zlate dobe Kitajske partije in tu je zgodovinsko vrednost pokazal prav Trump,ki je Kitajcem stopil na rep in jim pravzaprav-KP zadal smrtni udarec,z rano ,ki bo vedno bolj krvavela-zmaga Honkonžanov pomeni začetek puščanja krvi Kitajski partiji,kajti nezadovoljstvo se vse bolj širi,če bi zatrli Honkonh(a ga zaradi gospodarske ranjivosti in pešanja niso smeli) je ta njihov poraz,signal ostalim,da pač Partija ni vsemogočna in neobvladljiva.
  Dejstvo pa je,da Kitajsko čaka počiščenje z partijsko buržoazijo,ki si je na račun bede naroda nagrabila miljarde in je čas ,da jo zamenjajo Čank Hajšekovi nasledniki z manj represivnim režimom,a kljub temu z čisto demokracijo v tako veliki državi ne bo šlo.

  • stajerc5

   Ce poci na Kitajskem, bo se bolj krvavo kot pod Maocetungom!

   • xtc

    In počilo bo.

 • Olga101

  Skupaj smo močni! Ne pozabimo tega nikoli! Spomnimo se parkljev in krampusa, ki so dobro obdelali islamistične divjake! Enako si zaslužijo tudi komunistični!