fbpx

[Video] Šokanten posnetek iz Hongkonga: Režimski policist iz neposredne bližine ustrelil protestnika za svobodo!

Foto: epa

V Hongkongu se danes nadaljujejo protesti, ki so se še zaostrili, potem ko je policist ustrelil protestnika. Ta je v kritičnem stanju, policija pa se je morala braniti obtožb, da naj bi prejeli ukaz glede uporabe strelnega orožja med današnjimi protesti.

Posnetek, objavljen na Facebooku, prikazuje režimskega policista, ki izvleče pištolo, medtem ko poskuša obvladati zamaskiranega protestnika na blokiranem križišču. Ko se policistu približa še en protestnik z zamaskiranim obrazom, policist strelja nanj in ga zadane v predel trupa.

Do streljanja je prišlo, ko so protestniki poskušali blokirati križišče v okrožju Sai Wan Ho na severovzhodu mesta. Policija je potrdila, da je policist “sprožil svoj službeni revolver” in da je bil ustreljen moški. Ta je bil nato operiran in je po poročanju britanskega BBC trenutno v kritičnem stanju. Odkar so se junija v Hongkongu začeli protesti, se je tokrat tretjič zgodilo, da je policist nekoga ustrelil s pravimi naboji. Prvič se je to zgodilo 1. oktobra, drugič pa 4. oktobra, ko je bil najstnik ustreljen v nogo.

Posnetek še okrepil proteste
V Hongkongu so že ves vikend potekali protesti in shodi v spomin na študenta, ki je podlegel poškodbam po padcu v bližini policijske operacije. Protesti so se nadaljevali tudi danes, ko so se manjše skupine zamaskiranih protestnikov v času prometne konice odpravile na postaje podzemne železnice in ulice. Ko je bil objavljen posnetek streljanja, so se protesti še okrepili. Iz osrednjega dela mesta poročajo, da je policija uporabila solzivec, da bi razgnala več tisoč protestnikov. Na več prizoriščih, vključno z dvema univerzitetnima kampusoma, naj bi policija poleg solzivca uporabila tudi gumijaste naboje. Oblasti so potrdile, da so policisti na še dveh drugih prizoriščih izvlekli strelno orožje, je pa policija ostro zanikala “popolnoma lažna in škodoželjna” poročila, da je bilo policistom ukazano, naj med današnjim posredovanjem “ne glede na posledice uporabljajo strelno orožje”.

Foto: epa

Demokracija