fbpx

Naravnost neverjetno: Muslimanski zapornik, ki je ubil vojaka, v zaporu zahteva dieto halal

Foto: iStock

Saj ni res, pa je. Zvezni sodnik je začel z zaslišanjem zapornika v Arkansasu, ki je za zapahi pristal zaradi umora vojaka, saj se je pritožil, da mu za štirimi zidovi kršijo pravico do diete na način halal, ki je v skladu z njegovo muslimansko vero.

Z vidika Abdulhakima Muhammeda je t. i. halal hrana tista hrana, ki je zaklana v skladu s posebnim ritualom, in sicer morajo živali prerezati vrat in ji izpustiti kri, ko je še živa, v času smrti pa mora biti obrnjena v smeri Meke. Med nedovoljeno hrano se nahaja hrana haram, v okvir katere muslimani uvrščajo svinjino, meso mesojedih živali, meso živali, ki niso zaklane v skladu s t. i. metodo halal, in vsa hrana, ki vsebuje alkohol, pepsin, želatino, monogliceride, digliceride in druge živalske stranske proizvode.

Moti ga odsotnost certifikata halal
Odvetnik Muhammada Jess Askew trdi, da njegova stranka iskreno verjame, da mora kot musliman strogo uživati t. i. halal hrano in zatorej vsak dan zahteva halal meso, to so ribe ali drugo meso, razen svinjine. V zaporu sicer trikrat na dan ponudijo obroke za 15 tisoč zapornikov, na voljo pa jim je izbira različnih mesnih izdelkov, ki predstavljajo dnevni vir beljakovin. Muhammed trdi, da je problematično, ker ribe niso na voljo vsak dan, ponujeno meso pa nima certifikata halal.

Nezadovoljni zapornik je bil leta 2012 zaprt po tem, ko je med vožnjo ustrelil dva vojaka, od tega enega smrtno, zato je bil obsojen na zaporno kazen brez možnosti pogojne kazni.

Foto: iStock

Na voljo so tudi posebni obroki
Kay Skillen, ki že 20 let skrbi za prehrano, je povedala, da je hrana, ki se izmenjuje na zaporniškem jedilniku, skladna z administrativno direktivo 13-98, in dodala, da so na voljo posebni obroki za tiste zapornike, ki zaradi medicinskih in verskih razlogov posamezne hrane ne jedo. Na voljo so tako vegetarijanski, visokokalorični, visokoproteinski obroki, obroki z nizko vsebnostjo natrija in ogljikovih hidratov itd. Pri tem je dodala, da ne kupujejo nobenih posebnih sestavin za pripravo tovrstnih obrokov, prav tako sestavine kupujejo glede na najugodnejšo ceno dobaviteljev.

Zaporniki, ki ne jedo svinjine, imajo na dan, ko je ta na jedilniku, možnost alternativnega obroka, je izpostavila Skillen in dodala, da je za tiste, ki določene hrane ne jedo, na voljo hrana, ki je kuhana v ločenih kuhinjah. Sicer ta po njenih beseda nima certifikata halal, je pa na splošno sprejeta kot takšna.

N. Ž.