fbpx

Nasilni anticepilski protesti tudi v Zagrebu, Dunaju in Italiji

Foto: epa

Nasprotniki ukrepov za zajezitev novega koronavirusa so danes na ulice odšli tudi v Italiji. V Rimu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali odpravo pogoja PCT oziroma t. i. zelenega potrdila na delovnih mestih. Protestirali so tudi proti načrtovanemu cepljenju otrok med 5. in 11. letom proti covidu-19. Zeleno potrdilo je za vse zaposlene v Italiji obvezno od sredine oktobra, z njim posameznik dokazuje, da je cepljen ali testiran oziroma je covid-19 prebolel.

Protestniki v Rimu so bili po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa večinoma brez mask ter so vzklikali “Svoboda, svoboda”. Pozivali so tudi k stavki proti potrdilu od 11. decembra dalje. Protesti so bili tudi v Milanu, Torinu in Trstu. Slednjega se je udeležilo več pristaniških delavcev, ki so že oktobra ob uvedbi zelenega potrdila za zaposlene več dni protestirali pred tržaškim pristaniščem. Demonstranti so med drugim poudarjali, da v Italiji zaradi dobrih epidemioloških razmer niso potrebni tako ostri ukrepi. V Italiji so sicer v zadnjem dnevu zabeležili 11.555 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 49 ljudi. Na intenzivni negi se zdravi 512 covidnih bolnikov.

Napad na novinarja
Tudi v Zagrebu se danes odvija shod nasprotnikov covidnih potrdil in epidemioloških ukrepov. Več tisoč protestnikov je v hrvaško prestolnico prispelo iz vseh koncev države. Protestniki, ki so okoli 15. ure v dveh skupinah krenili proti osrednjemu zagrebškemu Trgu bana Jelačića, od hrvaške vlade zahtevajo ukinitev covidnih potrdil. Ta so v državi obvezna v zdravstvu, sociali ter državnih in javnih ustanovah. Zgodil se je tudi incident, ko so protestniki na Trgu bana Jelačiča napadli poročevalca televizije RTL Gorana Latkovića. Povedal je, da so ga napadli od zadaj in da je dobil dva udarca v glavo in rebra, incident pa bo prijavil policiji. Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 5614 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 65 ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Aktivno je okuženih skoraj 35.000 ljudi, med katerimi jih je 2542 na zdravljenju v bolnišnicah, respirator pa potrebuje 320 bolnikov.

Avstrija od ponedeljka v lockdownu
Prav tako je središču Dunaja potekal protest proti ukrepom zaradi novega koronavirusa ter napovedanemu obveznemu cepljenju. Protestniki vzklikajo “svoboda”, številni pa v nasprotju s pravili, ki veljajo v Avstriji, ne nosijo mask tipa FFP2. Prišlo je tudi do izgredov, nekateri protestniki so v policiste metali steklenice. Policija je najmanj deset oseb pridržala. “Ozračje je razgreto,” je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal tiskovni predstavnik policije. Po poročanju medijev za red na shodu skrbi okoli 1300 policistov. Zaradi hitrega širjenja epidemije je avstrijska vlada sklenila, da bo v ponedeljek začela veljati ustavitev javnega življenja. Že prejšnji teden so sicer javno življenje ustavili za vse, ki niso prebolevniki ali cepljeni. Obenem bo v Avstriji od 1. februarja obvezno cepljenje proti covidu-19. V celoti je trenutno cepljenih 66 odstotkov prebivalcev države. V Avstriji so sicer danes zabeležili 15.000 novih okužb s koronavirusom.