fbpx

[Video] Sophie In’ t Veld zaskrbljena glede demokracije v Sloveniji, medtem pa v njeni državi: Umor novinarja in izgredi, kjer je policija v samoobrambi streljala

Izgredi v Rotterdamu. (Foto: epa)

“Najprej so ubili odvetnika, potem so ustrelili novinarja, zdaj z orožjem odkrito grozijo policistom. Nizozemka Sophie Int Veld bi pa o demokraciji v Sloveniji,” je eden od kritičnih odzivov na zadnje nasilne dogodke na Nizozemskem.

V Rotterdamu na Nizozemskem so izbruhnili agresivni izgredi proti koronskim ukrepom. V petek zvečer so se demonstracije sprevrgle v izgrede, v divjanje huliganov, policija pa je morala celo posredovati s streli, ob čemer naj bi bila ranjena vsaj dva človeka, skupno pa je bilo poškodovanih sedem ljudi, tudi policisti, policija pa je pridržala nekaj deset oseb, poroča siol.

Na demonstracijah se je zbralo nekaj sto oseb, ki se ne strinjajo z delnim zaprtjem države. Obenem so izgredniki nasprotovali vladnim nameram, da bi osebam, ki niso cepljene, omejili dostopanje do nekaterih območij. Protesti pa so naposled postali kaotični in nasilni. Policija je bila deležna obmetavanja s kamenjem, izgredniki pa so tudi netili požare, celo zažigali policijska vozila.

Policija je odgovorila z opozorilnimi streli, v določenem trenutku pa so se razmere tako močno zaostrile, da so bili uniformiranci celo primorani streljati tarče, kar je privedlo do poškodb. Župan mesta Rotterdam je izgrede poimenoval kar za “orgijo nasilja”. V bližnji prihodnosti naj bi zaradi nasilnih dogodkov sledile nove aretacije.

Prav tako je znano, da so v mesto prispele policijske enote iz vseh delov države, uporabljen pa je bil tudi vodni top. Mestne oblasti so na prizorišču dogajanja pozneje prepovedale zbiranje, glavno železniško postajo pa zaprle. Sledili naj bi novi protesti po drugih nizozemskih mestih (Amsterdam in Breda). Pričakuje se več tisoč udeležencev.

Domen Mezeg