fbpx

Nasprotniki Trumpa so na predvečer inavguracije nasilno protestirali in obračunali z njegovimi podporniki

Foto: YouTube/Printscren

Protestniki proti novoizvoljenemu predsedniku Donaldu Trumpu so se spopadli s policijo, ki je na nasilno obnašanje odgovorila s solzivcem. Množica ljudi, ki nasprotuje Trumpu, ki bo danes prisegel kot nov ameriški predsednik, se je zbrala zunaj stavbe National Press Cluba, kjer se je včeraj zvečer odvijal slavnostni dogodek DeploraBall, na katerem so se zbrali goreči Trumpovi podporniki.

Več sto protestnikov se je zbralo na ulicah pred stavbo National Press Cluba, kjer so vzklikali protitrumpovska gesla, v rokah pa so držali napise. Eden izmed moških, ki je bil podpornik Trumpa in se je znašel v bližini, je povedal, da so bili protestniki nasilni, saj ga je eden izmed njih napadel z drogom za zastavo. 21-letni James Allsup je za Fox News povedal, da je med napadam nosil kapo z napisom “Make America Great Again” in dodal, da je med udarcem za hip izgubil zavest. “Preden sem se zavedel, kaj se je zgodilo, je bila moja Trump kapa krvava.”

Allsup je na družbenem omrežju Facebook objavil sliko, na kateri ga je mogoče opaziti v ležečem položaju, dobro vidna pa je tudi njegova okrvavljena roka. Med drugim je zapisal: “Zapomnite si, to se vam zgodi, če se ne strinjate s strpnimi levičarji.”

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Zbrani protestniki so bili nasilni, na podpornike Trumpa so metali tudi smeti
Protestniki so zanikali, da naj bi se obnašali nasilno. Video posnetki, ki so bili posneti na protestu, pa kažejo, da so se nasprotniki Trumpa soočili z njegovimi podporniki. Prav tako je mogoče opaziti, da so bili policisti v zaščitnih jopičih prisotni na prizorišču zato,  da bi zavarovali območje. Ob 9. uri zvečer so na nasilno obnašanje odgovorili s solzivcem, Washington Post pa poroča, da so nad udeležence dogodka v National Press Clubu, ki so zapuščali prireditev, protestniki metali smeti.

Foto: YouTube/Printscreen

Foto: YouTube/Printscreen

Po prisegi Trumpa je mogoče pričakovati nove proteste
Eden izmed protestnikov je za CNN povedal, da četrtkov protest predstavlja primer, kaj se bo dogajalo naslednja štiri leta. “Na ta način poskušamo mobilizirati ljudi, da bomo pripravljeni na ukrepe, ki jih bo uvedel Trump-Pence režim.” 26-letni Sarko Sarkodie je poudaril, da je na protestu zato, ker želi biti del upora, ki se bo dogajal ta teden in ki se bo dogajal v naslednjih štitih letih.

https://www.youtube.com/watch?v=83RvlaDAwdA

Poleg množice protestnih zapisov pa je bilo mogoče videti tudi, kako so protestniki zažigali napise in kape s Trumpovimi napisi. Tiskovni predstavnik Metropolitanske policije je povedal, da niso aretirali nikogar, je pa pričakovati, da se bodo v naslednjih dveh dneh pojavili protestniki, ko bo Trump danes prisegel kot ameriški predsednik, poroča Daily Mail.

N. Ž.