Nastaja nov politično-obrambni pakt Velike Britanije, Poljske in Ukrajine

Nastaja britansko-poljsko-ukrajinski politično-obrambni pakt. (Foto: epa)

V tem tednu naj bi bila razglašena nova zveza, ki bo povezala Veliko Britanijo, Poljsko in Ukrajino. Novico je sporočila ukrajinska podružnica britanske BBC. Med stranmi naj bi potekali dogovori glede podrobnosti nastajajoče zveze. 

Pakt med Združenim kraljestvom, Poljsko in Ukrajino naj bi posegal na področje varnosti in politike, Kijev pa naj bi v kratkem obiskal britanski premier Boris Johnson. V torek pa namerava ukrajinsko prestolnico obiskati tudi poljski premier Mateusz Morawiecki. Kot še navaja ukrajinska podružnica BBC, bi bil obisk lahko povezan z napovedjo ustanovitve novega zavezništva, poroča Polska Agencja Prasowa.

V uradu ukrajinskega predsednika so potrdili, da resno delajo na tej možnosti, vendar pa pogovori še potekajo, saj je potrebno še dogovoriti podrobnosti. Ključna naloga zveze naj bi bilo delovanje proti ruski grožnji in skupno delo za prihodnost evropske varnosti. Nova zveza nastaja na podlagi povečane grožnje, ki preti na ukrajinskih mejah in dobave britanskega orožja v Ukrajino.

Ukrajinec upravlja britanski protitankovski raketni sistem NLAW. (Foto: epa)

Kot menijo poznavalci, je nastajajoča zveza del britanske strategije obnavljanja vpliva na svetu in v regiji po brexitu. Gre za strategijo manjšega zavezništva, kot denimo Lublinski trikotnik, ki združuje Poljsko, Litvo in Ukrajino. Velika Britanija pa je eden glavnih dobaviteljev za Ukrajino na področju vojaške tehnike, krepitev vojaških zmogljivosti Ukrajine pa je tudi v interesu Poljske. In ne nazadnje gre za države, ki imajo določene zamere do EU.

Britanija Ukrajini dostavlja orožje, med drugim protitankovski raketni sistem NLAW
Najbolj jasen dokaz za nastajanje zveze pa je dostavljanje britanskega orožja Ukrajini. Paktu pa bi se utegnila pridružiti še kakšna država na evropskem vzhodu. Britanci so Ukrajincem med drugim dostavili zaganjalnik vodenih protitankovskih izstrelkov NLAW. Letalski prevoz tovora je bil opravljen po ovinku – preko Severnega morja, Danske in Poljske, ker Nemčija ne soglaša s transportom orožja skozi njihov zračni prostor.

Domen Mezeg