NATO nad morjem prestregel tri ruska letala

Foto: Twitter RAF

V mednarodnem zračnem prostoru nad Baltskim morjem so britanska in nemška vojaška letala prestregla tri ruska izvidniška letala, so danes sporočile nemške letalske sile. 

Bojna letala kraljevih in nemških letalskih sil, ki sodelujejo v okviru operacije Azotize za zaščito vzhodnega dela Natove meje, so bila preusmerjena z namenom, da bi prestregla in vizualno prepoznala več neznanih letal, ki so letela blizu Natovega zračnega prostora.

Prestrežena so bila tri ruska letala (obveščevalno letalo Iljušin Il-20 in dve bojni letali SU-27), ki po poročanju STA niso oddajala signalov s svojega transponderja. Obveščevalno letalo ruskih zračnih sil je letelo iz celinske Rusije v Kaliningrad, ko sta ga dočakali dva ruski bojni letali, ki sta ga pospremili proti jugu.

“Pogosto vidimo ruska vojaška letala, ki letijo nad Baltskim morjem, zato je bilo to za nas rutinsko prestrezanje. Kljub temu pa prestrezanje teh letal in naša zaveza kolektivni obrambi Natovega zračnega prostora ostaja neomajno in odločno,” je v izjavi po poročanju Dailysabaha povedal pilot kraljevih letalskih sil in dodal, da je to prestrezanje dokazalo, da so skupaj z nemškimi zavezniki sposobni delovati hitro in odločno ter učinkovito zagotoviti varnost Natovega zavezništva.

Litva, Latvija in Estonija so članice zavezništva, a ker države same ne razpolagajo z lastnimi bojnimi letali, zavezništvo že vse od leta 2004 skrbi za varovanje zračnega prostora nad Baltskim morjem in severovzhodom evropske celine. V baltske države, ki mejijo na Rusijo, druge članice zavezništva redno pošiljajo bojna letala in osebje.

Slovenski Valuki potovali v Ukrajino
STA poroča, da je slovenska vlada v tem tednu v tajnosti v Ukrajino dostavila 20 oklepnikov tipa Pandur. Gre za več mesecev trajajočo operacijo, saj je bilo potrebno Valuke, ki so oboroženi s 40 mm avtomatskimi bombometi ali 12.7 mm mitraljezi, pripraviti, servisirati in poskrbeti za sam prevoz. Z letali so bili Valuki, namenjeni varnemu transportu pehotnih enot, pripeljani v eno od bližnjih držav. Do vmesnega postanka pa naj bi prišlo v enem od logističnih centrov na Slovaškem ali Poljskem. To je doslej najnovejše orožje iz Slovenije, podarjeno Ukrajini.

Foto: Slovenska vojska

Vir: Slovenska vojska

Slovenija je za pomoč v Ukrajini doslej že donirala 35 oklepnikov z gosenicami M80A, 28 tankov M55S, 20 vozil HMMWV (humvee), 16 havbic M2A1 ter drugo oborožitev in opremo.

Sara Kovač