fbpx

Nato “odgovoril” na rusko raketo, ki bi lahko uničila Francijo

Protiraketna postojanka v Romuniji (foto: EPA).

Po napovedi ruskih oblasti, da bodo te testirale medcelinsko raketo tipa RS-28 Sarmat, sicer poznano pod imenom Satan 2, je Nato napovedal izboljšanje kapacitet protiraketnega ščita. Vodilni v Natu poudarjajo, da do modifikacij sistema ne prihaja zaradi “ruske grožnje”, temveč zaradi groženj z Bližnjega Vzhoda. 

“Veliko držav razvija oziroma želi pridobiti lastne balistične izstrelke,”  trdi Natov generalni sekretar Jens Stoltenberg, njegovemu mnenju pa se pridružuje tudi namestnik ameriškega obrambnega sekretarja Robert Work, ki je na slovesnem odprtju prve funkcionalne protiraketne baze v Evropi (baza je stacionirana v Romuniji) izjavil, da sistem ne bo imel kapacitet, da bi prestregel ruske medcelinske rakete.

“Baz, kjer so nameščene prestrezne rakete, je premalo in postavljene so preveč proti jugu, da bi lahko ogrozile ruske medcelinske rakete,” trdi Stoltenberg. Ne glede na izjave veljakov iz Nata je očitno, da so nove Natove raketne postojanke namenjene prav zaščiti pred Rusijo, s katero ima Zahod že nekaj časa načete odnose.

Kljub temu da je iz vrst ameriških politikov pogosto slišati, da je primarna jedrska grožnja še vedno Iran, je malo verjetno, da je protiraketni ščit namenjen ravno grožnji državi, s katero so ZDA podpisale sporazum, ki je v veliki meri umiril odnose med državama, kar pa je čutiti tudi v Evropi, saj so številni evropski voditelji že odpotovali v Iran z namenom vzpostaviti gospodarske povezave. Tja se je odpravil pred časom tudi slovenski gospodarski minister Počivalšek. 

Jezik in izrazoslovje, ki ga uporabljajo odgovorni v Natu, je izredno natančen, poroča BBC. Zanikali so namreč, da bi bil sistem namenjen za obrambo proti ruskim medcelinskim raketam, saj za to ni dovolj kvaliteten, niso pa zanikali, da bi lahko ščit prestregel ruske rakete srednje in kratkega dosega ali tega, da lahko radarski sistem, ki je del raketnega ščita, nadzoruje dogajanje v ruskem zračnem prostoru.

Nato odgovora na Satan 2 še nima
Kako bo Nato odgovoril na ruski sistem Satan 2, za katerega rusko vojno ministrstvo trdi, da ga raketni ščit zaradi izredno velike hitrosti in sposobnosti manevriranja ne bo mogel prestreči. Nato je zaenkrat vzpostavil baze v Romuniji in Poljskem, v Turčiji pa so postavljeni radarski sistemi, ki lahko natančno spremljajo pot potencialnih izstrelkov.

Ž. K.