fbpx

NATO se ne igra: Amerika v nemško pristanišče dostavila težko vojaško opremo z namenom odvračanja ruske agresije

Foto: epa

V nemško pristanišče Bremerhaven je ameriška vojska dostavila tovor s težko vojaško opremo, da bi ZDA utrdila zaveze, ki jih je dala svojim zaveznicam v boju proti ruski grožnji, da bi Evropa ostala uspešna, mirna, svobodna in celostna, poroča Russia Today. 

ZDA so z dostavo tankov tipa Abrams, ki jih uporablja ameriška kopenska vojska, artilerije Paladin in pehotnih bojnih vozil Bradley zaznamovale novo fazo operacije Atlantic Resolve. V zadnjih dveh dneh je v pristanišče prispelo 2.800 kosov težkega vojaškega orožja in 4.000 vojakov.

Do poteze prišlo zaradi želje po ohranjanju miru v Evropi
Generalpodpolkovnik ameriških zračnih sil Timothy M. Ray je povedal, da ta poteza predstavlja metodološko prizadevanje s strani zaveznikov, da se vsem, ki bi želeli ogroziti mir in varnost v Evropi, jasno pokaže, da to nikakor ne bo mogoče. “Naj jasno povem, da to predstavlja del naših prizadevanj za odvračanje ruske agresije, zagotavljanje ozemeljske celovitosti držav zaveznic in ohranjanje svobodne, uspešne, celostne in mirne Evrope.”

https://twitter.com/OnlineMagazin/status/818391245827489792

“Najbolj pomembno glede te razporeditve je, da bo imela bojna brigadna skupina na voljo vso opremo, ki jo uporablja ameriška vojska,” je poudaril general major Tim McGuire in pojasnil, da je ameriška vojska s to razporeditvijo prispevala k večji pripravljenosti Natovih zaveznic.

Ameriški vojaki bodo nameščeni po več državah
Nove sile se bodo najprej pomaknile na Poljsko, da do konca meseca sodelujejo pri vojaških usposabljanjih, preden bodo razporejene v sedem različnih držav, vključno z baltskimi državami, Bolgarijo, Romunijo in Nemčijo. Poveljstvo pa bo imelo sedež v Nemčiji.

Ameriška vojska pa bo prav tako poslala 50 helikopterjev Črni jastreb, 10 ameriških dvomotornih tandem transportnih helikopterjev tipa CH-47 Chinook in okrog 1.800 članov osebja, ločeno pa bo prav tako poslala 400 vojakov in 24 helikopterjev Apache. Ameriške vojake bodo napotili na Poljsko, v Nemčijo, Kanado in Britanijo, po 1000 vojakov pa bodo poslali tudi v Estonijo, Latvijo in Litvo.

Operacijo Atlantic Resolve vidi Washington kot dokaz zavezanosti ZDA h kolektivni varnosti Evrope. Trenutna strategija, ki še naprej neprekinjeno velja, krepi multinacionalno usposabljanje in sodelovanje med Natom in njegovimi državami partnericami v vzhodni Evropi. Od takrat, ko se je operacija pričela, so vojaške vaje potekale v Estoniji, Litvi, Latviji, Romuniji, Bolgariji, na Madžarskem in Poljskem.

Rusija označuje aktivnosti Nata kot sovražne
Rusija je že pred časom obsodila Natove aktivnosti ob svojih mejah kot sovražne in da ogrožajo nacionalno varnost. Moskva se je odzvala tako, da je svojo najbolj moderno oborožitev namestila na svoje zahodne meje.

N. Ž.