fbpx

Na Lezbosu prijeli požigalce migrantskega centra Moria! Gre za “mladoletne begunce” za katere so se zavzele Nemčija, Francija in Nizozemska!

Gasilci na Lezbosu v boju proti požaru migrantskega taborišča Moria, ki so ga zažgali v njem nastanjeni ilegalni migranti (Foto: epa)

Grška policija je sporočila, da so prijeli pet osumljencev za požig zloglasnega migrantskega centra Moria na otoku Lezbosu. Kar dva od požigalcev naj bi bila mladoletna, šestega osumljenca še iščejo. Motivacija za požig naj bi bila povezana z ukrepi v povezavi z epidemijo covida-19, ki je prizadela tudi omenjeni migrantski center.

Pred dnevi je pogorel zloglasni migrantski center Moria. Oblasti in lokalni prebivalci so od začetka sumili, da je šlo za požig, vendar so za potrditev domnev morali počakati na posnetke varnostnih kamer. Na podlagi omenjenih posnetkov so privedli pet osumljencev, šestega pa še iščejo. Dva od petih prijetih ilegalnih migrantov sta stara 17 let.

Lokalni prebivalci so se pričeli upirati ideji, da bi se po požaru migrantski center na Lezbosu obnovil in so pričeli postavljati ovire. Zanimivo je, da se migranti iz centra z njimi strinjajo in želijo otok zapustiti. Naj spomnimo, da so mnoge zahodnoevropske države obljubile, da bodo po požaru sprejele migrante iz otoka Lezbos, informacij m tem, ali se to že dogaja, pa zaenkrat nimamo.

So se pa na odzive lokalnega prebivalstva na svoj značilni način odzvali tudi na Združenih narodih. Medtem ko v nobenem svojih tvitov niso napisali, kdo je požgal migrantski center (namreč migranti sami), zdaj že blažijo posledice svoje lastne politike s svojo prozorno narativo o tem, da nestrpnost ni rešitev.

Kot smo že poročali na Nova24TV so se Nemčija, Francija in Nizozemska zavezale, da bodo prevzele “mladoletne” migrante brez spremstva, ki se trenutno nahajajo na Lezbosu. Poljska, Madžarska in Češka so sprejetje ilegalnih migrantov zavrnile. Požigalci bodo za svoj zločin še nagrajeni.

Aleš Ernecl