Zaradi požara v migrantskem centru Francija in Nemčija pozivata države članice EU k sprejemanju migrantov z Lezbosa

Foto: epa

Francija in Nemčija sta v četrtek pozvali ostale države članice Evropske unije, naj odprejo vrata mladoletnim migrantom brez spremstva, ki prihajajo iz opustošenega migrantskega centra Moria na grškem otoku Lezbos. Za ta korak sta se odločili potem, ko sta sami sprejeli odločitev, da bosta uslišali prošnjo Grčije. 

Po navedbah Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je požar v prenatrpanem centru uničil osemdeset odstotkov objekta in vplival na razselitev 12.600 migrantov, ki so tam živeli. Kamp je bil sicer prvotno zasnovan za nastanitev  tri tisoč migrantov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je države članice EU pozvala, naj se pridružijo pobudi in ob tem poudarila, da gre za evropski problem. Francoski predsednik Emmanuel Macron je po srečanju s predstavniki Cipra, Francije, Grčije, Italije, Malte, Portugalske in Španije zatrdil, da bo Pariz pokazal konkretno obliko solidarnosti in s skrbjo za mladoletne prevzel odgovornost.

Natančnega števila Macron in Merklova nista sporočila
Tako Macron kot Merklova nista natančno opredelila, koliko mladoletnih migrantov brez spremstva bosta sprejela. IOM je po navedbah Euronewsa sporočila, da je bilo 406 otrok migrantov brez spremstva odpeljanih iz otoka v celinski del Grčije. Na poziv se je odzvala Nizozemska in sporočila, da bo sprejela 50 mladoletnih migrantov brez spremstva in 50 migrantov, ki so v sorodu z mladoletnimi migranti, ki so jih prizadeli požari na Lezbosu.

Tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Petsas je v četrtek povedal, da bo večina migrantov ostala na Lezbosu in bo nameščena v zasilnih prenočiščih. Po navedbah oblasti so požar v torek in sredo zvečer namerno zanetili njegovi prebivalci, ki so protestirali zaradi prenatrpanosti v migrantskem centru. Zaradi vnovičnega porasta števila okužb je bil center ta mesec zaprt. Grški premier Kyriakos Mitsotakis je sicer izpostavil prepričanje, da mora Evropa od besed solidarnosti preiti k politiki solidarnih dejanj. “Migracijsko krizo moramo postaviti v središče razprav in biti veliko bolj konkretni,” je izpostavil.

 Nina Žoher