fbpx

Necepljeni v Italiji so glavni prosilci za urgentno pomoč, ko gre za težave s covidom

V Italiji v kar 85 odstotkih zdravstveno pomoč zaradi covida-19 pokličejo necepljeni (Foto: epa)

Po podatkih operativnih centrov za nujno pomoč v Italiji je kar 85 odstotkov primerov ljudi, ki poiščejo pomoč zaradi covida-19 necepljenih in le 15 odstotkov tistih, ki so cepljeni. Med 15 odstotki, ki so cepljeni, je večina bolnikov starih med 70 in 75 leti, ki pa sicer že imajo v veliko primerih pridružene bolezni.

Po raziskavi operativnih centrov, ki organizirajo nujno medicinsko pomoč v Italiji, so s pomočjo regionalnih anket ljudi, ki iščejo nujno zdravstveno oskrbo, v Italiji ugotovili, da v 85 odstotkih primerov pomoč poiščejo necepljeni bolniki covid-19 in le 15 odstotkov takšnih, ki so cepljeni.

Necepljeni bolniki tako povečini poiščejo pomoč, ko že imajo visoko temperaturo, močan kašelj in težave z dihanjem. “Izogibajo se bolnišnici in ostanejo doma, dokler ne morejo zadihati,” pojasnjujejo iz operativnih centrov. Večinoma gre za bolnike s covidom-19, ki so stari med 35 in 60 leti, še poroča RaiNews.

Foto: epa

Iz podatkov, ki so jih zbrali operativni centri, je razvidno, da so med cepljenimi bolniki, ki potrebujejo nujni prevoz v bolnišnico, starejši med 70 in 75 leti, v veliko primerov pa gre za bolnike, ki že imajo predhodne kronične bolezni dihal in srca in ožilja.

Cepivo ne zagotavlja popolne imunosti
Pri tem nacionalni predsednik operativnih centrov za nujno pomoč Mario Balzanelli pravi, da naraščajoče vsakodnevno število smrtnih primerov in resen potek bolezni zahteva skrajno previdnost, predvsem v smislu, da različice omikron ne jemljemo le kot navaden prehlad. “Problem nacionalne varnosti nastane, ker virus ne prizanaša nobeni starostni skupini. Cepivo je vir, ki rešuje življenja, vendar vas ne naredi imunih,” je dodal.

Mario Balzanelli (Foto: Facebook)

Kot še navaja Balzanelli, se lahko tudi cepljeni s tretjim odmerkom okužijo in okužijo tudi druge. “Vse to od milijonov cepljenih ljudi zahteva, da še naprej spoštujejo preventivno in zaščitno vedenje ter se izogibajo občutku neranljivosti,” je še opozoril in še pri tem pojasnil, da bolj kot virus kroži med nami, večja je verjetnost, da se bodo pojavile njegove nove različice.

Tudi cepljeni se morajo držati varovalnih ukrepov
Italijanska vlada je prejšnji teden omilila obstoječa pravila glede karantene ter med drugim za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom ali so drugi odmerek prejeli v obdobju minulih 120 dni, odpravila obvezno desetdnevno karanteno ob stiku z okuženim. Morajo pa ti deset dni po rizičnem stiku nositi maske tipa FFP2 in se po petih dneh testirati na okužbo z novim koronavirusom. “Pozdravljamo odločitev vlade, da je uporaba mask FFP2 v zaprtih prostorih obvezna, in menimo, da je nujno, da zaščitimo oči s preprostimi očali, saj pride do okužbe oči tudi, ko masko nosimo sami,” je še zaključil Balzanelli.

Foto: epa

Sara Rančigaj