fbpx

Nehammer potrjen za novega predsednika ÖVP in bodočega avstrijskega kanclerja

Novi predsednik Avstrijske ljudske stranke in bodoči kancler je notranji minister Karl Nehammer (foto: EPA)

Predsedstvo Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) je za novega predsednika stranke imenovalo notranjega ministra Karla Nehammerja, ki bi moral v kratkem biti potrjen tudi na položaj novega avstrijskega kanclerja. Nehammer je že napovedal, da bo na določenih ministrstvih prišlo do zamenjav.

Novi predsednik ÖVP in po pričakovanjih kmalu tudi kancler je dosedanji notranji minister Karl Nehammer. Šlo naj bi zgolj za formalnost. Kakor smo že dopoldne opozorili na Nova24TV, je novopečeni vodja ÖVP napovedal tudi rekonstrukcijo vlade. Novi notranji minister bo Gerhard Karner – sprva se je govorilo, da bi ga lahko zamenjala ministrica za zadeve EU Karoline Edtstadler, a do tega ni prišlo.

Finančnega ministra Gernota Blümela bo zamenjal državni sekretar za infrastrukturo Magnus Brunner, medtem ko se donedavni premier Alexander Schallenberg vrača na čelo zunanjega ministrstva, ki ga je vodil vse do odstopa Sebastiana Kurza s kanclerskega položaja v oktobru 2021. Svoj odstop je ponudil tudi minister za izobraževanje Heinz Fassman. Zamenjal ga bo rektor univerze v Gradcu Martin Polaschek.

Klici po predčasnih volitvah

Avstrijski podkancler Werner Kogler iz vrst Zelenih je bil nad potencialnim imenovanjem Nehammerja na čelo ÖVP vzhičen. Po njegovem mnenju je novi predsednik Avstrijske ljudske stranke odličen kandidat za nadaljnje delo v koaliciji z Zelenimi. Po Kurzovem odstopu so k predčasnim volitvam že pozvali Svobodnjaki.

Protestniki na shodu proti ukrepom za zamejitev pandemije covida-19 na Dunaju s transparentom, na katerem piše: “Velika zamenjava, velika ponastavitev. Ustavite globalistično smet!” (foto: EPA)

Nehammer je na čelo notranjega ministrstva prišel januarja 2020, ko se je uspešno oblikovala koalicija med ÖVP in Zelenimi. Njegov čas na čelu ministrstva je zaznamoval grozljiv teroristični napad novembra 2020, za katerega je na koncu okrivil “nedelo” svojega predhodnika iz vrst Svobodnjakov.

Določenim v Avstriji se je zameril tudi kot eden od glavnih pri izvrševanju vladnih ukrepov za omejevanje širitve epidemije covida-19. Včasih se ga je držal sloves velikega nasprotnika migracij, a od takrat je glede na navdušenje Zelenih nad njim preteklo dovolj vode.

Ivan Šokić