Nekdanja levičarska punk ikona Johnny Rotten pravi, da se je svet premaknil preveč na levo

Johnny Rotten, vokalist punkovske skupine Sex Pistols. (Foto: epa)

Svet se je premaknil preveč v levo in liberalna politika, ki jo podpirajo številni mainstream politiki, služi le eliti in spodkopava vrednote delavskega razreda, je trdil John Lydon, nekdanji glavni vokalist angleške punk skupine Sex Pistols.

V hudi obtožbi trenutne politične pokrajine po vsej Evropi se je Lydon, ki je vodil skupino, za katero mnogi menijo, da je bila prednica punka, spravil na “prizanesljivo” simbolno politiko, ki jo uporabljajo samooklicani naprednjaki.

V pogovoru za nemški časnik Die Welt je Lydon, znan tudi pod nekdanjim umetniškim imenom Johnny Rotten, obtožil liberalne elite, da enačijo regulirane migracije z rasizmom, in pojasnil, da se ljudje bojijo spregovoriti zaradi strahu, da bi jih označili za rasiste.

“Na večerjo povabijo temnopolte, ker so temnopolti in ker je to trendovsko, vendar je to večinoma podcenjujoče,” je dejal Lydon. “Zagovarjajo množično priseljevanje, za katerega ne bi smelo biti več nobenih pravil, ker se takšna pravila enačijo z rasizmom. Begunce razdelijo v delavske soseske, kjer so ljudje že zelo revni, kar posledično vodi v večjo brezposelnost in več kriminala.”

“Če rečeš nekaj proti temu, te bodo označili za rasista. Vendar nisem rasist in nikoli ne bom. Politika uničuje vrednote delavskega razreda, ki temeljijo na empatiji, ljubezni in spoštovanju, ne kradejo drug drugemu in pomagajo drug drugemu, ko to potrebujejo. Vse to so vrednote, ki so zdaj potisnjene na stran v korist modnega elitizma,” je dodal.

Človek, ki je bil soavtor uspešnice skupine Sex Pistols, ‘God Save The Queen’, je nekaj kritik namenil tudi britanski monarhiji, še posebej kralju Charlesu III., ki ga je opisal kot “ni najpametnejši na tem planetu”.

“Bojim se, da bo povzročil opustošenje, ko se bo vpletel v svetovno politiko,” je dejal Lydon za nemški časnik in monarha obtožil, da “se obupano trudi pridobiti naklonjenost woke razsvetljencev.”

Lydonovi politični pogledi so raznoliki in jih je težko razvrstiti. Pred tem je izrazil sovraštvo do dogem in vztrajal, da bi morali ljudje bolj razmišljati sami in jih ne bi smeli voditi avtoriteta ali družbeni trendi.

Potem ko je leta 2016 podprl Hillary Clinton na ameriških predsedniških volitvah proti Donaldu Trumpu, je leta 2020 zamenjal prepričanje in podprl nekdanjega republikanskega predsednika. Novinarjem je povedal: “Bil bi neumen, če tega ne bi storil. On je edina razumna izbira zdaj, ko je Biden vstal – ni sposoben biti človek na čelu.”

Nekdanji punk frontman je podpiral tudi gibanje proti establišmentu Brexit v svoji domovini in vztrajal, da je delavski razred spregovoril v turbulentnih letih po glasovanju, ko so se politiki aktivno zavzemali za drugi referendum. “Politike nam ne bodo diktirali politike kontinentalci,” je dejal takrat.

I. K.