fbpx

Nekdanja ministrica za družine Katalin Novak je nova predsednica Madžarske

Katalin Novak je bila izvoljena za novo predsednico republike Madžarske. (Foto: epa)

“Katalin Novak je bila izvoljena za naslednjo predsednico Madžarske, potem ko je v madžarskem parlamentu prejel 137 glasov “za”. Čestitam!” je sporočil Zoltan Kovacs, državni sekretar za mednarodne komunikacije in odnose, mednarodni tiskovni predstavnik, kabinet predsednika vlade. 

Madžarski parlament je danes za predsednico republike Madžarske izbral Katalin Novak. sicer tesno sodelavko tamkajšnjega premierja Viktorja Orbana. V zadnjem času se je Novakova posvečala področju družinske politik. V parlamentu, kjer ima vladajoča stranka dve tretjine vseh sedežev, je novi predsednici namenilo svoj glas 137 poslancev, 51 pa jih je temu nasprotovalo, poroča STA.

S tem pa je bil premagan predstavnik opozicije 79-letni Peter Ron. “Zato, ker sem ženska, in ne kljub temu, želim postati dobra predsednica Madžarske,” je sporočila novoizvoljena predsednica naše vzhodne sosede. Izjavo je podala še pred glasovanjem. Navedla je še, kaj vse počnejo ženske v svojem življenju: vzgajajo otroke, skrbijo za bolne, kuhajo, so po potrebi na dveh mestih krati, hodijo v službo, poučujejo, so prejemnice Nobelovih nagrad, čistijo stanovanja. Zavedajo se, da so besede močno orožje, vendar znajo biti, po potrebi, tudi tiho in poslušati.

V madžarskem parlamentu so Katalin Novak izvolili za novo predsednico. (Foto: epa)

Družine pa znajo braniti z večjim pogumom kot moški, če je to potrebno, če se pojavi nevarnost. Pri svojih 44-letih bo postala najmlajša oseba na tej odgovorni politični funkciji. Do nastopa predsedniške funkcije se je posvečala vladni politiki, denimo področju davčnih olajšav, subvencijam, kot podpora mladim družinam, da bi se lažje odločale za večje število rojstev. Glasovanje je sicer potekalo le nekaj tednov pred madžarskimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 3. aprila, po katerih se aktualnemu premierju obeta že četrti zaporedni mandat.

Image

Katalin Novak je prišla podpreti njena celotna družina. (Foto: Twitter)

Kandidat združene opozicije Márki-Zay, ob njeni izvolitvi, ni skrival svoje jeze
Na premierskem mestu je namreč že vse od leta 2010. Vodja združene opozicije je Péter Márki-Zay, ki njeni izvolitvi težko krotil svojo zavist in jezo. Med drugim je dejal, da je zaradi svojega strankarskega ozadja, neprimerna za predsedniško funkcijo, čeprav je bila izvoljena v skladu z demokratičnimi standardi. Na mestu predsednika države bo zamenjala Janosa Aderja, ravno tako člana Fidesza, ki je vladal od leta 2012. Fukcijo bo prevzela po izteku njegovega mandata, 10. maja letos.

Domen Mezeg