fbpx

Orban naznanil predsedniško kandidatko Fidesz – to je dosedanja ministrica za družine Katalin Novák

Madžarski premier Viktor Orban in predsedniška kandidatka Fidesz Katalin Novak. (Foto: FB)

Vladajoča stranka Fidesz bo za naslednjega predsednika Madžarske predlagala dosedanjo ministrico brez resorja, pristojno za družinsko politiko, pa tudi podpredsednico stranke Fidesz, Katalin Novák, je v torek sporočil premier Viktor Orbán. Sedanjemu predsedniku Jánosu Áderju, ki prav tako prihaja iz vrst Fidesza, se drugi predsedniški mandat izteče maja prihodnje leto, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Predsednika države imenuje madžarski parlament, zato je zmaga Katalin Novák gotova, saj je v celoti deležna Orbánove podpore, njegova stranka Fidesz pa ima v parlamentu večino. Parlamentarne volitve na Madžarskem bodo predvidoma aprila, vendar bodo Novakovo potrjevali še v tem mandatu, Jánosu Áderju pa se sicer mandat izteče 10. maja. Funkcija predsednika Madžarske je načeloma ceremonialna, ima pa predsednik vseeno možnost veta in zahteve za presojo na ustavnem sodišču. Večina drugih izvršilnih pooblastil, na primer izbiranje ministrov in vodenje zakonodajnih pobud, je prepuščena predsedniku vlade.

Novákova se je s politiko začela ukvarjati že leta 2001 (v času prve Orbánove administracije) na zunanjem ministrstvu, specializirana za EU in Evropske zadeve. Leta 2010 je postala ministrska svetovalka, dve leti pozneje pa je bila imenovana za vodjo kabineta ministrstva za človeške zmogljivosti (EMMI). Leta 2014 je bila imenovana za državno sekretarko EMMI za družino in mladino, nato pa je oktobra 2020 postala ministrica za družinske zadeve. Med letoma 2017 in 2021 je bila tudi ena od podpredsednic Fidesza.

Ministrica, pristojna za družinsko politiko in podpredsednica stranke Fidesz, Katalin Novák (Foto: Hungary Today)

Novákova je svojo nominacijo potrdila tudi na družbenih omrežjih in dopisala, da je “pripravljena zastopati Madžarsko in služiti celotnemu madžarskemu narodu z vero, dušo in srcem.

S to novico so se zaključila ugibanja o naslednjem predsedniku Madžarske, Orbán pa je na vprašanje, kako bi stranka Fidesz izrazila enotnost naroda, dejal, da je János Áder odličen predsednik, da je enako uspelo tudi nekdanjemu predsedniku Árpádu Gönczu in da ni dvoma, da ne bi uspelo tudi Katalin Novák.

Tanja Brkić