fbpx

Nekdanji socialistični premier Madžarske Ferenc Gyurcsany ne zna pojasniti izvora več kot 3 milijone evrov vrednega premoženja

Foto: epa

Nekdanji madžarski premier Ferenc Gyurcsany, predsednik stranke Demokratična koalicija, ki spada v Progresivno zavezništvo socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu, ne zna pojasniti izvora premoženja v vrednosti več kot milijarde forintov ( več kot 3 milijonov evrov) .

Madžarska revija Vilaggazdasag je poročala, da finančni tok 1,1 milijarde forintov (več kot 3 milijone evrov) ni vključen v prijavo premoženjskega stanja predsednika madžarske Demokratske koalicije Ferenca Gyurcsanyja. Nekdanji premier je v zadnjih štirih letih mesečno porabil približno 23 milijonov forintov (68 tisoč evrov), kaže prijava.

Del denarja, ki ga je zapravil je šel tudi za vrednostne papirje, vrednost katerih je med leti 2016 in 2019 narasla na 270 tisoč evrov. Njegovo podjetje, Altus Portfoliokezelo Kft. je socialističnemu politiku izplačalo več kot 1,9 milijarde forintov (približno 5,5 milijona evrov) v dividendah v obdobju štirih let. Po prvem obsežnem izplačilu dividend se je portfelja vrednostnih papirjev vredna več kot 641 milijonov forintov (2 milijona evrov) pojavila v prijavi premoženjskega stanja, kar pomeni, da je ta investiral ta znesek v delnice in druge vrednostne papirje. Tako izjava o premoženju v tem letu ne vključuje približno pol milijarde forintov (1,5 milijona evrov), vodja stranke pa v vseh letih ni poročal o nobenem drugem povečanju premoženja.

Foto: epa

Še vedno ostane vsota 1,1 milijarde forintov
Poročilo nekdanjega predsednika vlade v lanskem letu je vsebovalo nakup nepremičnin, natančneje polog posla. Politik je od svojega zasebnega bogastva plačal le en del pologa in sicer 75 milijonov forintov (220 tisoč evrov). Po navedbah Vilaggazdasaga, če bi od 1,2 milijarde forintov odšteli 75 milijonov forintov, ostane še vedno vsota 1,1 milijarde forintov, katere izvor ni jasen, razen če se predpostavi, da je  Gyurcsany porabil povprečno več kot 23 milijonov forintov (68 tisoč evrov) na mesec v zadnjih štirih letih.

Madžarski časnik je še poročal, da Altus Kft, ki je v celoti v lasti predsednika Demokratske koalicije, v zadnjih letih postopoma izgublja na vrednosti in ustvarja izgubo. Letni prihodki podjetja so majhni, kapital pa se hitro zmanjšuje. Hkrati njegova izguba narašča in znaša vse več milijonov forintov, poroča V4NA.

Hana Murn