fbpx

Viktor Orban v razpravi nacionalnih konservativcev: Liberalne vlade odpovedale pri reševanju gospodarske in migrantske krize!

Foto: epa

Tekom panelne razprave nacionalnih konservativcev, ki jo je v torek v Rimu organizirala fundacija Edmunda Burkeja, je madžarski premier Viktor Orban gospodarski uspeh označil kot pogoj za konservativno politiko. Orban je v ponedeljek pripotoval v Italijo, pred torkovo konferenco pa se je srečal z nekdanjim ministrom za notranje zadeve in šefom Lige Matteom Salvinijem ter nekdanjim italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem, vodjo desne stranke Forza Italia.

Doseganje gospodarskega uspeha je edini način, da nacionalni konservativni in krščansko-demokratični voditelji “preživijo”, je zatrdil Orban in ob tem v razlago dodal, da če konservativni politični voditelj naredi napako in posledično padejo ekonomski kazalci, bo voditelj “umorjen naslednji dan”.

Orban je opozoril, da madžarsko gospodarstvo doživlja letno stopnjo rasti v višini okoli 4-5 odstotkov in ob tem dodal, da se je brezposelnost zmanjšala na 3 odstotke, zmanjšal pa se je tudi javni dolg. Poudaril je, da je Madžarska stabilna država, edina v Evropi, ki od leta 1990 ni imela predčasnih volitev.
Na Madžarskem vlada medijsko ravnovesje
Po besedah Orbana je glavna razlika med konservativnim vodstvom Madžarske in med drugimi konservativnimi evropskimi vladami v tem, da madžarske vladajoče stranke niso bile pod pritiskom glede oblikovanja koalicije z drugimi političnimi strankami, sodeč po njihovi prevladujoči večini v parlamentu. “Drugo razliko je predstavljala medijska pokrajina,” je dejal in poudaril, da za razliko od Madžarske, 90 odstotkov tiska v zahodni Evropi pripada “naprednim liberalcem” in le 10 odstotkov konservativcem. Ker je na Madžarskem v zvezi s tem več ravnovesja, se Orban počuti, kot srečnež med konservativnimi politiki, saj lahko izrazi svoje mnenje, brez, da bi ga za to medijsko napadli.

Foto: epa

Glede obtožb populizma je dejal, da ko je bil sam mlad, je veljalo, da je populist nekdo, ki ni zmožen izpolniti svojih obljub. Kakorkoli, če pa se politik zaveže in to naredi, to ni več populizem, ampak demokracija, je dodal. Pri tem je kot primer navedel obljubo, ki jo je njegova vlada dala leta 2010 in sicer, da bo ustvarila milijon delovnih mest v desetletnem obdobju. Ta je namreč v devetih letih v gospodarstvu uspela ustvariti že 860 tisoč delovnih mest.

Liberalci ne znajo reševati kriz
Podal je kritiko liberalizma in dodal, da liberalnim vladam v enem desetletju dvakrat ni uspelo. Najprej leta 2008, ko se niso znali pravilno spoprijeti z gospodarsko krizo, nato pa leta 2015, ko med migracijsko krizo niso uspeli zaščititi svojih državljanov in meja svojih držav. V tem smislu je liberalna demokracija doživela svoj konec, je prepričan Orban in ob tem poudaril nujo po novem in sicer, da liberalizem nadomesti krščanska demokracija.

V zvezi z migracijsko krizo je madžarski premier opozoril, da na Madžarskem ni niti enega muslimanskega migranta, medtem ko je položaj v zahodnoevropskih državah, ki se ponašajo z rastočim muslimanskim prebivalstvom in manjšanjem števila krščanskega prebivalstva, povsem drugačen. Liberalci to dojemajo kot pozitiven trend, ker “ne marajo krščanske družbe,” je povedal Orban in poudaril, da je to njihova stvar vse dokler ti svojih idej ne poskušajo siliti v srednji Evropi, poroča V4.

Hana Murn