Nekoč mogočen imperij se sedaj sam sooča s kolonizacijo

Britansko vlado vodi premier indijskega porekla Rishi Sunak. (Foto: epa)

Velika Britanija se še vedno sooča z nezakonitimi migracijami. Med migranti začenjajo prevladovati Indijci. Britanska vlada ob tem spodbuja tudi zakonite migracije iz Indije. Največ vizumov v prejšnjem letu so podelili prav Indijcem.

Britanski konservativni poslanec Enoch Powell jeimel aprila 1968 v mestu Brimnigham govor, ki je kasneje postal znan kot “govor o rekah krvi”. V njem je zbrane opozoril, da se na nekaterih območjih Anglije dogaja popolna preobrazba, ki ji ni primerjave v tisočletni angleški zgodovini. “Moramo biti nori, dobesedno nori, da kot narod dovolimo letni priliv približno petdeset tisoč oseb, ki jih je treba vzdrževati in ki bodo večinoma povzročile prihodnjo rast prebivalstva migrantskih korenin,” je dejal in dodal: “Kot bi gledal narod, ki si zavzeto prizadeva, da čim prej pripravi lastno pogrebno grmado.”

Ko danes, dobrih petdeset let po njegovem preroškem govoru, pogledamo stanje v Veliki Britaniji, Evropi in na Zahodu, se zdi, da je naš svet prav res padel v kolektivno samomorilsko norost. Razen nekaj izjem politiki in voditelji, ki naj bi zagovarjali interese Evropejcev, še naprej odpirajo vrata množičnim migracijam tretjega sveta. V domovini Enocha Powlla so beli Britanci v svoji prestolnici že kakšno desetletje etnična manjšina, tako v Angliji kot tudi na Škotskem in Irskem pa za krmilom sedijo potomci migrantov. Zdi se, da prihaja do obratne kolonizacije Združenega kraljestva, saj danes prebivalci nekdanjih kolonij množično prihajajo na Britansko otočje in zasedajo vse vplivnejše položaje, hkrati pa z vse hitrejšim tempom zamenjujejo avtohtono prebivalstvo in spreminjajo demografsko sestavo Velike Britanije pa tudi preostale stare celine.

Naraščanje števila nezakonitih migrantov iz Indije
Velika Britanija se letos sooča z naraščanjem nezakonitih migracij iz Indije. Indijsko prebivalstvo je sicer v Indiji od leta 1950 do danes naraslo na več kot milijardo, po raziskavah Združenih narodov pa je letos Indija za skoraj tri milijone prebivalcev po številčnosti prehitela tudi Kitajsko. Štela naj bi namreč kar 1,4286 milijarde prebivalcev. Morda opogumljeni prav zaradi dejstva, da njihov sorojak Rishi Sunak sedi na stolčku britanskega premierja, Indijci množično prihajajo na Britansko otočje čez Rokavski preliv v majhnih gumenjakih. Po podatkih britanske vlade naj bi postalo število nezakonitih migrantov iz Indije večje od števila ilegalcev iz Albanije, ki so prav tako množično prihajali v Združeno kraljestvo. No, gumenjaki, polni indijskih migrantov, naj bi predstavljali drugo največjo etnično skupino, ki nezakonito prečka Rokavski preliv, s tem pa v tem pogledu prehitevajo Albance, katerih prihodi naj bi se zmanjšali. Gre pa v obeh primerih za nezakonite migrante iz držav, kjer ni vojn ali kakšnih podobnih trenj, zaradi katerih nevladniki in humanitarci upravičujejo množične migracije. Ker prihajajo iz mirnih držav, tako ni razloga za iskanje zatočišča oziroma azila drugje.

Rokavski preliv že ustaljena pot za migrante
Migranti iz Indije naj bi tako sedaj že prevladovali v migrantskem sistemu Združenega kraljestva, medtem ko “konservativna” vlada pod vodstvom premierja, ki je, kot smo že omenili, tudi sam potomec indijskih migrantov, ponuja indijskim državljanom na tisoče vizumov za delo in življenje v Združenem kraljestvu ne glede na prejšnje obljube konservativcev, da bodo po uspešnem brexitu zmanjšali migracije. Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve Združenega kraljestva sedaj poleg že vseh legalnih migrantov iz nekdanje kolonije, ki so dobili vizume, v Anglijo prihajajo še dodatne množice Indijcev, kar jim omogočajo tihotapci ljudi. Tako so sedaj Indijci, kot rečeno, druga največja etnična skupina migrantov, ki redno pristajajo na britanskih obalah, medtem ko so na prvem mestu Afganistanci. Tako naj bi bilo v prvi četrtini letošnjega leta 675 Indijcev prečkalo Rokavski preliv. Mnogi naj bi vstopili v Evropo prek Srbije, kamor lahko potujejo brez vizuma. Srbija je že konec prejšnjega leta napovedala postopne spremembe in usklajevanje svoje vizumske politike z Evropsko unijo, s čimer naj ne bi bila več odskočna deska za migrante. Tihotapci ljudi naj bi za pot v Veliko Britanijo čez Rokavski preliv zahtevali 3.500 britanskih funtov. Med migranti naj bi tudi na splošno vladalo prepričanje, da je pot čez omenjeni preliv postala bolj ali manj ustaljena in varna.

Se bo znova povečalo tudi število Albancev?
Medtem se je torej zmanjšalo število prihajajočih Albancev, ki so sicer ena največjih etničnih skupin v britanskih zaporih in so pri vrhu tudi v britanskem kriminalnem podzemlju. Nekaj časa so Albanci predstavljali največjo etnično skupino vseh novih migrantov, sedaj so se znašli na tretjem mestu. Vendar pa izvedenci opozarjajo, da se bo tudi število Albancev v prihajajočih poletnih mesecih povečalo. Lani je namreč največ migrantov iz te večinsko muslimanske države prišlo v Združeno kraljestvo med julijem in septembrom, ko je v Združeno kraljestvo prispel 12.301 nezakoniti migrant, kar naj bi bilo povezano tudi s tem, da so albanske kriminalne tolpe precej močne na severu Francije, od koder zatem migranti potujejo čez morje v Veliko Britanijo.

Foto: epa

Med albanskimi migranti so prevladovali samski moški. V celotnem lanskem letu je na Britansko otočje prispelo “samo” 683 indijskih nezakonitih migrantov, malo več torej, kot jih je letos prispelo že v prvih štirih mesecih. Afganistanskih ilegalcev pa je lani prispelo 8.633. Albanci so lansko leto predstavljali tudi največ tujih storilcev kaznivih dejanj, ki so bili do septembra 2022 deportirani. Zaradi navala ilegalnih migracij iz Albanije decembra lani sta vladi Albanije in Združenega kraljestva podpisali sporazum, ki določa ustanovitev skupne skupine za preprečevanje nezakonitih migracij. Prav tako se je britanska vlada obvezala, da bo s svojimi službami pomagala tistim, ki se vrnejo v Albanijo. Državi pa naj bi tudi izmenjavali informacije o nezakonitih migracijah in tihotapcih.

Še več jih prihaja popolnoma legalno
No, če se vrnemo k zdajšnji problematiki naraščajočih migracij iz Indije, predstavlja delež Indijcev, ki v Veliko Britanijo prihajajo nezakonito, le delček indijskih migrantov, saj se indijski migranti večinoma priseljujejo zakonito s pomočjo britanske “konservativne” vlade, ki pod indijskim premierjem nadaljuje z veliko demografsko zamenjavo. Lani je tako popolnoma legalno v Združeno kraljestvo prišlo na tisoče Indijcev. Največ vizumov je leta 2022 Združeno kraljestvo izdalo prav prosilcem iz Indije, vključujoč rekordno število študentskih vizumov. Britanski visoki komisar za Indijo Alex Ellis je dejal, da je bilo od 2.836.490 vizumov, ki jih je Združeno kraljestvo izdalo lani, kar 25 odstotkov izdanih Indijcem. Indija je tako postala največji prejemnik britanskih vizumov v prejšnjem letu. Zdi se, da ta naklonjenost Indiji vsaj deloma izvira iz prizadevanj konservativne stranke, ki spodbuja Indijce, da pridejo v Veliko Britanijo, da bi si ta zagotovila čim boljše odnose z indijsko vlado premierja Narendre Modija ter s tem tudi obsežen in dober trgovinski sporazum v obdobju po brexitu. Prav tako je mogoče, da tovrstna podpora indijski migraciji odraža tudi spreminjajočo se bazo volivcev, saj sta indijska krščanska in hindujska diaspora dve redki migrantski skupnosti v Združenem kraljestvu, ki sta bolj naklonjeni konservativnim torijem kot pa levičarskim laburistom. Kot kaže, gre političnemu vodstvu nekoč mogočnega imperija, ki sedaj postaja sam žrtev kolonizacije, bolj za glasove in za dobre posle kot za prihodnost avtohtonega prebivalstva. Preroške in resnične besede Enocha Powlla pa so, ko se jih sploh kdo spomni, kakopak takoj označene za neprimerne, nazadnjaške in ksenofobne.

Andrej Sekulović