Nekoč revna in zaostala Poljska beleži 11-odstotni porast potrošnje luksuznih dobrin

Foto: iStock

Raziskave so pokazale, da je potrošnja luksuznih dobrin, kot so dragi kamni, v letu 2017 zrasla za 10,6 odstotka, kar je še enkrat več od lanskoletne rasti BDP v višini 4,6 odstotka. Poljska politika vseskozi izvaja gospodarske reforme in transparentno privatizacijo državnih podjetij, vodijo politiko nizkih davkov, zelo so naklonjeni vstopu tujega kapitala na svoje trge. V poljskem parlamentu pa ni niti ene leve socialistične stranke, ki bi kakorkoli zavirala razvoj.

Poljska se je izkazala za eno najbolj rastočih gospodarstev v Evropi. Privatizacija, vstop tujega kapitala v državo in strukturne reforme dajejo izjemne gospodarske rezultate, ki se vidijo tudi pri potrošnji.

Poljaki so za nakupe luksuznih dobrin, kot so dragi kamni in prestižne ure, v letu 2017 potrošili kar 11 odstotkov več, kot leto prej, in še enkrat več, kot je bila letna rast bruto družbenega proizvoda, poroča Voice of Europe.

Lustracija daje rezultate
Med številnimi razlogi za preboj nekoč revne in zaostale Poljske v moderno državo izpostavljajo lustracijo, ki jo na Poljskem izvajajo vse od začetka neodvisnosti. Na ta način so se znebili številnih pomembnih “režimskih pripadnikov” in drugih na pomembnih državnih funkcijah, v sodstvu, medijih, policiji, družbenih sferah in gospodarstvu. V zgodovini poljske lustracije naj bi se do leta 2013 nabralo okoli 300 tisoč lustracijskih procesov. Med njimi naj bi bilo 2.785 primerov ljudi, ki so priznali svojo oporečnost. Poljska politika tudi vseskozi izvaja gospodarske reforme in transparentno privatizacijo državnih podjetij, vodijo politiko nizkih davkov, zelo so naklonjeni vstopu tujega kapitala na svoje trge. Mimogrede, v poljskem parlamentu ni niti ene leve socialistične stranke, ki bi kakorkoli zavirala razvoj.

Foto: epa

Kaj pa mi?
Poljska zgodba o lustraciji vsekakor ni popolna, se pa diametralno razlikuje od slovenske. Pri nas številni državni funkcionarji iz prejšnjega sistema še naprej ostajajo v politiki, medijih, gospodarstvu, šolstvu in sodstvu, na Poljskem pa ni tako, bili so vsaj javno razkrinkani. Tukaj tudi tičijo razlogi, zakaj se slovenska družba in gospodarstvo ne moreta reformirati, saj ju sile iz prejšnjega režima nujno potrebujejo za svoj obstoj.

 

C. Š.

 • Zgornji

  Ja, samo da se nebodo pokvarili, tako kot smo se mi !!! ! !!!

 • skorpijon93

  poljska,češka, madžarska in slovaška tudi muslimanov nimajo oz manj kot 0,2 % delež prebivalstva, ne prilagajajo se tujcem, izvedli so lustracijo, privatizacijo

 • Prdo

  Oni ki majo rakete za 4 miljarde pa palestino so priznali

  • xtc

   Je Palestino so priznali za časa socializma denes zagotovo ne.

 • if

  Kjer ni levičarja, je napredek!
  Dokler je imela Poljska Jaruzelskega in bila preko njega pod patronatom SSSR, je bila zaostala država!

  RS?
  Pod petronatom levičarjev je bila zaostala država, se je tega za kratek čas rešila, sedaj spet postaja zaostala država.
  Samostojna RS utemeljena na svobodi, zdravi demokraciji, je slovenskemu levičarju sovražna tvorba!

 • Antonius

  Ko bodo pri nas čez zemljiškega, naložili še nepremičninski davek, bo mnogim luksuz že to, da je vsaj za silo sit preživel mesec.

 • garfi

  z novo “levo” vlado nas bodo vsi prehiteli

 • xtc

  Izgon komunistov in socialistov v družbeno mariginalo je pogoj za razcvet države.

 • cosmosjasnovidec

  Poljaki nimajo levuharjev,komunajzarjev ter čefutarjev v vladi kar je seveda milijonska razlika med Poljsko in Slovenijo.
  Slovenije ni prehitela samo Poljska ampak vse EU države katere so bile kilometre za njo.Zaradi levaške ter čefutarsko komunajzarske golazni je Slovenija na najslabšem mestu v Europi.
  Bila je vedno 2.Švica in je kljub vzdrževanju celotnega balkana bila na najvišjem nivojo dokler je ni uničila levuharska ter čefutarska golazen in dokler se ti gnoji ne bodo izgnali iz nje si ne bo opomogla.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Primož Kvaternik

  Sam levico je treba zj*bat pa je prosperiteta naroda tu…it is that simple!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!