fbpx

Nemcem prekipeva: Bo Merklova odstopila?

Foto: epa

Nemška kanclerka Angela Merkel se prvič po desetih letih vladavine sooča z drastičnim upadom svoje priljubljenosti. Kar 40 odstotkov Nemcev že zahteva njen odstop. Paul Colier, ugledni ekonomist Oxforda, pa meni, da ima Merklova zaradi svoje politike “na vesti vedno več smrtnih žrtev”. Morda se njeni vladi obeta celo nezaupnica.

Po rezultatih ankete, ki jo je izvedel inštitut INSA, se delež Nemcev, ki zahtevajo odstop Merklove, kar naprej povečuje. Za njen odstop so glasovali predvsem privrženci stranke Alternativa za Nemčijo, ki med nemškimi volivci trenutno beleži 11-odstotno podporo. Po drugi strani je Merklova največjo podporo prejela med pripadniki Zelenih, ki so jo podprli v večji meri kot privrženci njene stranke. Zeleni so jo namreč podprli s 30 odstotki, privrženci CDU/CSU pa s 26,6 odstotki. Ti podatki pa ne presenečajo, saj so razdori znotraj njene stranke že dolgo opazni.

Bo Merklovi podeljena nezaupnica?
Merklova je prejšnji teden kot odziv na padajočo priljubljenost zaostrila pogoje za vstop migrantov v Nemčijo. S socialnimi demokrati, s katerimi je v koaliciji, je uspela doseči kompromis glede obvladovanja migrantske krize. Nekateri kljub temu mislijo, da to ne bo dovolj, med drugimi Michael Spreng, ki je prepričan, da se je Merklova znašla pod velikim pritiskom. “Merklova je v veliki nevarnosti. Možno je, da se bo situacija zaostrila do te mere, da bo morala v Bundestagu predlagati glasovanje o zaupnici vlade,” je politično situacijo komentiral Spreng.

Paul Colier, ugledni ekonomist Oxforda in raziskovalec na področju migrancij, je v intervjuju za nemški Die Welt pojasnil, da je dolg te migrantske krize zgolj na ramenih Angele Merkel. Po njegovem mnenju politika priseljevanja nemške kanclerke ni rešila nikogar, nasprotno – “vedno več smrtnih žrtev ima na vesti”. ​

Vzorec znašal 2047 ljudi
Anketo je izvedel Inštitut INSA med 22. in 25. januarjem. Od 2047 vprašanih se je 39,9 odstotkov Nemcev opredelilo za njen odstop, 45,2 odstotka ljudi je menilo, da kanclerka nima nobenega razloga za odstop, medtem ko se preostanek vprašanih do vprašanja ni znal ali ni želel opredeliti.

Ž. K., STA