fbpx

Nemci vračajo migrante v države schengna, kjer so bili prvič registrirani. Koliko jih bodo vrnili v Slovenijo?

Foto: STA

Migrantski tok se je, vsaj navidezno, ustavil in za trenutek se je zazdelo, da s tem ni več težav. A  ni tako. Poleg tega, da več sto tisoč ljudi želi še vedno preko Sredozemlja priti v Evropo, pa jih je Nemčija začela pošiljati v države znotraj schengenskega območja, kjer so bili prvič registrirani. 

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je že v torek potrdil, da bo Nemčija vrnila 135 migrantov na Madžarsko na podlagi določil Dublinskega sporazuma. Nemci so tudi že sporočili, da bodo podobne ukrepe sprejeli za vse države, razen za Grčijo. Tako bodo migrante pričeli vračati v države, kjer so bili znotraj schengna prvič registrirani.

Za večino migrantov, ki so v Evropo prišli po balkanski migrantski poti, pa je bila ta država prav Slovenija. Koliko jih bodo poslali nazaj v Slovenijo, še ni znano. Možno pa je, da bo podobno politiko pričela izvajati tudi Avstrija. Skoraj vsi migranti, ki so prišli na njeno ozemlje, so bili namreč predhodno registrirani že na Madžarskem ali v Sloveniji.

”Nujno je, da vzpostavimo dialog z Madžarsko. Brez Madžarske, ki ima zunanjo schengensko mejo, rešitev za migrantsko krizo v Evropibo ni možna,” je dejal avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil, ki je že napovedal, da bo kmalu odpotoval na Madžarsko na skupne pogovore.

Madžarska jih ne namerava vzeti nazaj
”Če Nemčija lahko vrača migrante na Madžarsko in če jih EU lahko vrača Turčiji, potem bi jih lahko tudi Avstrija vračala na Madžarsko,” 
je dejal avstrijski zunanji minister Wolfgang Sobotka. A madžarski predstavnik vlade Zoltan Kovacs je že pred dnevi dejal, da Madžarska ne namerava vzeti nazaj nobenega migranta, še poroča avstrijski časnik Kurier.

M. G.