fbpx

Madžari sprejeli zakon – nezakonite migrante bodo vračali v Srbijo

Foto: EPA

Madžari so sprejeli zakon, ki policiji podeljuje pooblastilo, da lahko migrante, ki jih zaustavi osem kilometrov od južne meje s Srbijo, vrne v državo, kjer so prečkali mejo. Sprejet zakon naj bi izzval hud odziv s strani visokega komisariata Združenih narodov za begunce. 

“Cilj zakona je, da se oblastem omogoči vračanje nazaj čez mejni prehod državljane tretjih držav, ki so v madžarski nelegalno in ki so ustavljeni znotraj koridora osem kilometrov od meje,” je navedeno v obrazložitvi sveže sprejetega zakona.

Le 30 oseb dnevno
Madžari so sicer z ogrado oziroma bodečo žico, ki so jo postavili na južni meji s Srbijo in Hrvaško, v veliki meri omejili nezakonito prehajanje meje. Glede na sprejeto zakonodajo gre sklepati, da prehodi meje še niso popolnoma zaustavljeni. V vmesnem času so postavili dva koridorja, v katerih lahko migranti zakonito zaprosijo za azil v državi, poroča Blic. Srbske oblasti za zdaj še niso komentirale poteze Madžarov.

Madžarska vlada je letos prejela 19140 zahtev za azil, več kot 14 tisoč migrantov pa je ozemlje vzhodnih sosedov prešlo nezakonito. Odkar velja poostren režim, lahko mejo preide le 30 oseb dnevno.

Ž. K.