fbpx

Nemčija bo usposabljala migrante za voznike tovornjakov: Jih trenirajo za samomorilce s tovornjaki?!

Teroristični napad s tovornjakom (foto: STA).

Nemško združenje tovornjakov je zaradi akutnega pomanjkanja profesionalnih voznikov tovornjakov začelo z novim projektom za usposabljanje migrantov za to delo, poroča avstrijski tabloid Wochenblick. Projekt, ki se imenuje “Vožnja v vašo novo prihodnost”, namerava prosilcem za azil olajšati življenje in jih naučiti voziti tovornjake. Ni pa jasno, kako je lahko nemška javnost sprejela to iniciativo, potem ko je pred dvema letoma migrant Anis Amri namerno zapeljal s tovornjakom na božični trg v Berlinu, kjer je bilo ogromno smrtnih žrtev. To pa ni osamljen primer, iz izkušenj vemo, da je zaletavanje s tovornjaki teroristom ljub način pobijanja “nevernikov”.

Med najhujše teroristične napade v Evropi namreč spadajo ravno tisti, ko so s tovornjakom zapeljali v množico ljudi. Tako je lani na eni od glavnih nakupovalnih ulic v središču Stockholma državljan Uzbekistana zapeljal v množico in ubil pet ljudi. Tudi v Londonu beležijo takšen primer, pa ne le enkrat; prav tako v Franciji, Barceloni … Kaže, da je islamskim skrajnežem stalnica na takšen način izvajati teroristične napade, sedaj pa bi jih v Nemčiji urili za profesionalne voznike. Tako namreč želita Nemški Rdeči križ (DRK) in Organizacija za logistiko (UVL) zmanjšati pomanjkanje voznikov tovornjakov, koncept pa je bil razvit skupaj z avto šolo SVG.

V vzhodnem Jeruzalemu tovornjak v množico izraelskih vojakov
Foto: STA

Med usposabljanjem morajo kandidati opraviti dva izpita. Rdeči križ želi poleg splošne primernosti preveriti tudi jezikovne spretnosti in status bivanja. Pobuda je zelo priljubljena. “Le v nekaj dneh se je oglasilo 90 zainteresiranih strank iz vse dežele Schleswig-Holstein in celo iz Hamburga poročajo, da je na čakalni listi uvrščenih že 50 migrantov,” pravi Ilka Hübner, vodja Rdečega križa v Kielu, poroča Voice of Europe. S tem projektom pa se ne strinjajo vsi. “Mi jasno rečemo ne,” je dejal predsednik zveznega združenja poklicnih motornih vozil Wolfgang Westermann. “Ne morete vsakogar pustiti v 40-tonsko vozilo in mu pustiti, da gre kamorkoli,” pravi.

Tovornjak, ki je zapeljal v množico obiskovalcev berlinskega božičnega sejma.

A. G.