fbpx

Nemčija podpira delno prepoved nošenja burk

Foto: epa

Tomas de Maiziere, nemški notranji minister, je danes podprl uvedbo delne prepovedi nošenja burk. Medtem pa v državi poteka vroča razprava o integraciji migrantov v družbo.

“Strinjamo se, da zavračamo burke, strinjamo se, da želimo uvesti zakonske zahteve, da se mora obraz videti na krajih, kjer je to potrebno za soobstoj v naši družbi – za volanom, v javnih uradih, registracijskih uradih, šolah in na univerzah, na sodiščih, v javnih ustanovah,” je dejal po srečanju z notranjimi ministri nemških zveznih dežel iz vrst njegove Krščansko-demokratske unije (CDU).

 Skrivanje obraza ne sodi v našo družbo
Maiziere je na televiziji dejal, da popolno zakrivanje obraza ne sodi v našo kozmopolitansko družbo. “Med seboj si želimo pokazati obraze in zato se strinjamo, da zakrivanje obraza zavračamo, vprašanje je le, kako oblikovati ustrezen zakon”, je dejal minister. De Maiziere je še ocenil, da bi uvedba prepovedi burk samo v določenih okoliščinah verjetno dobila podporo v parlamentu v nasprotju od splošne prepovedi, za katero se zavzema del stranke.

Stališče de Maiziera predstavljajo kot kompromis med desnico in sredino, sploh pa z bolj desno usmerjenimi člani CDU pred septemberskimi volitvami v dveh ključnih zveznih deželah, v katerih ankete napovedujejo dober rezultat stranki Alternativa za Nemčijo (AfD).

 AfD proti migrantom, CDU z bolj umirjenim pristopom
Alternativa za Nemčijo je sicer stranka, ki je bila močno proti migracijam v Nemčijo in, ki rekordno število migrantov povezuje, vzročno posledično, s porastom terorizma. Angela Merkel je to tezo že zavrnila, njena stranka pa tudi ne podpira popolne prepovedi nošenja burk. “Vsega, kar zavračamo, ni mogoče prepovedati,” je poudaril de Maiziere 11. avgusta ob predstavitvi novih ostrejših protiterorističnih ukrepov. Ti zaostrujejo kaznovanje tujcev, storilcev kaznivih dejanj. Ti bodo glede na predlagane ukrepe hitreje pristali za zapahi, hitreje bodo tudi izgnani.

 Ukrepi so posledica dveh julijskih napadov na Bavarskem, ki naj bi jih izvedla borca Islamske države. Najprej je 17-letni napadalec na vlaku v Würzburgu z mačeto poškodoval pet ljudi. Le nekaj dni kasneje se je na glasbenem festivalu v kraju Ansbach razstrelil sirski prosilec za azil in pri tem ranil 15 ljudi.

A. R., STA