fbpx

Nemčija prepovedala skrajno levičarsko spletno stran, ki združuje nasilne leve fašiste

Foto: epa

Nemške oblasti so danes prepovedale glavno nemško spletno stran, namenjeno skrajnim levičarjem – levim fašistom. Stran so uporabili tudi organizatorji protikapitalističnih protestov ob julijskem vrhu skupine G20 v Hamburgu. Policija je sicer zjutraj v prostorih platforme v Freiburgu izvedla tudi več racij.

“Delovanje spletne strani je odslej kriminalno dejanje,” je dejal nemški notranji minister Thomas de Maiziere, potem ko je policija zaprla platformo linksunten.indymedia.org.

Policija je v mestu Freiburg ob francoski meji zjutraj preiskala pet lokacij, povezanih s platformo. Med drugim so zasegli več nožev in gumijevk, niso pa nikogar pridržali.

Spletna stran je združevala nasilje in vandalizem
Nemška notranja varnostna služba je v letnem poročilu zapisala, da je spletna stran, ki so jo vzpostavili leta 2009, postala glavna platforma, na kateri so skrajno leve skupine prevzemale odgovornost za nasilje in vandalizem. Anonimni uporabniki so na strani napovedovali tudi proteste ali blokade shodov neonacistov, objavljali pa so tudi navodila za izdelovanje molotovk.

Foto: epa

Uporabljali so jo tudi organizatorji zborovanj, protestov in blokad ob julijskem vrhu skupine G20, na katerih je izbruhnilo nasilje med policisti in protestniki. Protesti, v katerih so bile uničene tudi številne trgovine in avtomobili, so močno zaznamovali vrh, ki sta se ga med drugim udeležila tudi ameriški in ruski predsednik Donald Trump in Vladimir Putin.

C. Š., STA