Nemčija na vlakih uvaja vagone za ženske. Javnost razdeljena

Foto: Twitter

Zasebno železniško nemško podjetje MRB je predstavilo vagone, kjer se bodo smele voziti le ženske. Ta storitev bo mogoča na relaciji med Leipzigom in Chemnitzom. 

Ukrep je prevoznik uvedel zaradi številnih izkušenj uporabnic, ki so imele bližnje srečanje s spolnim nadlegovanjem. Na vlaku se je dogajalo nadlegovanje v obliki nedostojnih komentarjev, opolzkih pogledov in fizičnega nadlegovanja, poroča Deutche Welt.

V podjetju MRB so za javnost sporočili, da ločene kabine omogočajo občutek večje varnosti med ženskami, ki potujejo same ali z otroki. Prav tako je v teh vagonih dovoljeno potovati starejšim osebam.

Spolnega nadlegovanja je vse več
Ženska varnost je bila v središču pozornosti po novoletnem napadu migrantov na ženske v Kölnu, kjer je bilo evidentiranih kar 500 žrtev nadlegovanja. Vendar v podjetju MRB poudarjajo, da njihov ukrep ni posledica kölnskih napadov, saj so to novost uvedli že lanskega decembra pred napadi.

Odzivi so različni
Poteza nemškega prevoznika je povzročila mešane odzive med politiki, javnostjo, strokovnjaki za spole in med prevozniškimi organizacijami, kjer imajo različne poglede na ločenost kabin glede na spol. Svetovalka pri nemški organizaciji združenih narodov za ženske Kristina Lunz je udarila po predlogu, saj so namesto kaznovanja storilcev raje tolerirali nadlegovanje žensk. “Ne potrebujemo kabin za ženske, potrebujemo le občutek varnosti, ne glede ne to, kje se nahajamo,” je dejala.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Potniki podpirajo ločenost kabin
Na samem vlaku, med potniki, pa je povsem drugačna zgodba. Večina ljudi, ki potuje z vlakom, je podprla idejo o ločenih vagonih. Posebno ženske, ki potujejo same, se v ločenih kabinah počutijo varnejše, še posebej, če potujejo ponoči. Ena od potnic je dejala, “da zna biti potovanje precej strašljivo, če potuješ sam.”

Mlada mamica, ki je potovala z 18-mesečnim sinčkom, je prav tako pozdravila pridobitev na nemškem vlaku. “Menim, da je to resnično dobra ideja, še posebej na teh starih vlakih, ki nimajo odprtih kabin. Prijava nasilnežev in nadlegovalcev osebju vlaka je lahko precej zamudno. Ko jih potrebuješ, jih ni zraven. Ločene kabine mi kljub vsemu zbujajo boljši občutek varnosti,” je dejala.

M. P.