fbpx

[Foto] To so spolni napadalci iz Kölna. Policija objavila njihove fotografije.

Foto: epa

Policija v Kölnu je objavila fotografije mladih migrantov, ki so osumljeni spolnih napadov na ženske med novoletnim praznovanjem. Novi dokazi potrjujejo, da za varnost ni bilo dobro poskrbljeno.

Pet obtoženih moških migrantov, ki so nadlegovali in oropali okoli sto žensk pred kölnsko železniško postajo, prihaja iz Severne Afrike, poroča Dailymail.

Fotografije so našli v zaseženih mobilnih telefonih zaslišanih in nadlegovanih žrtev, dovoljenje za objavo pa so dobili s strani sodišča. Glavni preiskovalec napadov v Kölnu Ulrich Bremer je dejal, da sedaj, ko imajo fotografije, “verjamejo, da bodo lahko sodili nekaterim storilcem za določena dejanja.” Obtožnica jih bremeni tatvine, spolnega nadlegovanja, spolnih napadov ter spolne prisile.

Varnostnih opozoril niso upoštevali
Kljub zastrašujočim okoliščinam, v katerih so se znašle žrtve, jim je uspelo posneti fotografije napadalcev. Medtem ko se lov na napadalce nadaljuje, so na dan prišli dokazi, da je policija dva dni pred novoletnimi dogodki opozarjala na potencialne nerede in varnost. Tajno policijsko poročilo, datirano 29. decembra, je omenjalo grozeče možnosti nadlegovanj in masovnih kraj severnoafriških migrantov. Peter Römers, šef policijskega oddelka za varnost mestnega središča Kölna, je svojim nadrejenim omenil, da prihajajo večje skupine, ki bodo pod vplivom alkohola, in bo s tem več možnosti za nevarne napade. Prav tako je v zadnjih letih očitno poskočila stopnja kriminala, predvsem žeparjenja in uličnih ropov.

Tisoč prijav napadov v eni noči
Preiskava dogodka v Kölnu je pokazala, da policija ni imela varnostnega načrta za praznovanje na odprtem, kar je v nasprotju z izjavami odgovornih takoj po napadih. Dogodek je pod preiskavo vzela tudi skupščina dežele Vestfalija – Severno Porenje, ki bo ugotavljala, zakaj policija ni reagirala na velike skupine moških iz Severne Afrike, ki so nadlegovali in ropali pri železniški postaji. Policija je po nesrečni noči prejela več kot 1000 prijav, od tega jih je bilo 471 v zvezi s spolnim nadlegovanjem.

M. P.